Här är du:

  1. www.kalmar.se
  2. Demokrati
  3. Kommunarkiv
  4. Gamla Kalmarbilder
  5. Upplev historiska Kalmar i mobilen

Upplev historiska Kalmar i mobilen

Kommentera sidans innehåll

Fält markerade med * måste fyllas i.

Nyfiken på Kalmars vackra och gamla byggnader? Genom en ny mobiltjänst från Kalmar kommun kan du hålla upp telefonen mot en byggnad och direkt få information om när den byggdes, vem som ritade huset och annan intressant fakta. Nu kan du verkligen få en känsla för hur det såg ut i Kalmar stad i slutet av 1800-talet! 

För att kunna nyttja tjänsten krävs att du har en Iphone eller Android-telefon med GPS-funktion och anslutning till internet.

Genom några enkla knapptryckningar kan du få information i form av ljudklipp, texter och gamla fotografier. I mobilen dyker byggnaderna även upp på en karta och rör sig i förhållande till hur du flyttar dig. Du kan enkelt få en vägbeskrivning. Varför inte göra en historieorientering i sommarvärmen?

Tjänsten använder applikationen Layar som finns att ladda hem gratis till Iphone och till Android-telefoner. Tjänsten, som heter Kalmar kommun, är ett första steg till att förmedla interaktiv information inom kommunen direkt i mobiltelefonen.

Tjänsten erbjuder en arkitekthistorisk vandring och ger information om gamla byggnader och torg på Kvarnholmen och i Gamla stan. Just nu finns 32 byggnader och torg tillagda. Efterhand kan fler byggnader, platser eller andra intressanta besöksmål läggas till.

Så här gör du

1. Ladda ner appen Layar till din mobiltelefon via AppStore eller Google play. Layar finns under kategori "Reference" i AppStore och under "Resa och lokalt" på Google play.

2. Sök fram tjänsten genom att söka efter Kalmar kommun i sökfönstret i layar-applikationen.

3. Tryck på tjänsten Kalmar kommun.

4. Tryck på knappen Launch för att starta tjänsten.

5. Byggnaderna i din närhet kommer nu att visas i din display.

6. Tryck på objektet du är intresserad av för att få mer information.

7. Du kan också välja objekten via en karta.

En manual i pdf-format finns till höger under Mer information.

Sidan granskad 2014-04-04

Andreas Wendel

Dataingenjör
Samhällsbyggnadskontoret
Box 611
391 26 Kalmar
Tel: 0480-45 03 44
E-post: Detta är en e-postlänk som visas som en bild. För att kunna läsa länken måste javascript vara aktiverat i webbläsaren. Detta görs av säkerhetsskäl för att minska antalet skräppostmeddelanden som skickas till Kalmar kommun.

Mer information:

Observera att alla dokument och externa länkar öppnas i ett nytt fönster.

Kalmar kommun, Box 611, 391 26 Kalmar. Kontaktcenter 0480-45 00 00, fax. 0480-45 00 47, Detta är en e-postlänk som visas som en bild. För att kunna läsa länken måste javascript vara aktiverat i webbläsaren. Detta görs av säkerhetsskäl för att minska antalet skräppostmeddelanden som skickas till Kalmar kommun.