Stort intresse för Mer Digital

Bild

Leif Olsson och Gunvor Lövqvist lär sig att sms:a under utbildningen

I projektet Mer Digital får seniorer gratis utbildning i digitala medier av högstadieungdomar. Intresset för projektet blev ännu större än kommunen kunnat tänka sig.

Leif Olsson och Gunvor Lövqvist är två av deltagarna i utbildningen. De får lära sig att skicka sms under ett kurstillfälle.

- Det här är ett bra initiativ, säger Gunvor Lövqvist.

Mer Digital är ett samarbete mellan Kalmar kommun, Telia och Region Kalmar län. Syftet är att minska det digitala utanförskapet bland äldre med utbildningstillfällen där ungdomar och äldre möts.

- Vi vill att de äldre ska kunna vara med i det digitala och kunna ta del av alla e-tjänster som finns. Vi har de bästa lärarna för att förklara digitala medier, nämligen högstadieungdomar, säger Niklas Hörling, digitaliseringsledare på Kalmar kommun.

I Falkenbergsskolans aula ligger ett högt sorl. Närmare 100 ungdomar och äldre är på plats. Surfplattor ligger utspridda mellan borden och två ungdomar sitter tillsammans med fyra äldre vid varje bord. Vid ett av borden sitter Gunvor Lövqvist och Leif Olsson. De får i dag lära sig att skicka sms.

- Titta, det gick fram! Då kan du svara mig något nu? Säger Gunvor Lövqvist.

- Vad ska jag svara då? Och hur hittar jag mellanslag? Undrar Leif Olsson.

De båda får hjälp med tekniken av en niondeklassare som sitter bredvid dem. Efter en stunds trixande lyckas de hålla en konversation med varandra över sms.

- Det är ju jättebra att kunna när du och jag är på olika jympaklasser och behöver nå varandra, säger Leif Olsson.

Gunvor Lövqvist instämmer. När de rett ut sms:andet får de hjälp att lära sig blockera nummer, radera mail och hitta bilder på Google.

- Vilka appar ska man ha då? Frågar Gunvor Lövqvist ungdomarna och får några tips. Leif Olsson funderar över om inte det räcker med hemtelefonen ändå men Gunvor Lövqvist tycker att det finns många fördelar med det digitala och att de ska ta tillvara på utbildningstillfället.

- Det här är ett bra initiativ eftersom det går för fort när barnen eller barnbarnen visar. Nu får man hjälp av en utomstående ungdom i lugn och ro, säger hon.

Vid borden bredvid får andra hjälp med mobilt bank-ID, videosamtal och Messenger. Många är mycket nöjda och tacksamma över hjälpen de får. Ungdomarna småpratar och skrattar tillsammans med de äldre och stämningen är väldigt god.

Leif Olsson som var lite skeptisk till det digitala har ändrat inställning något.

- Jag tycker att det är svårt med tekniken. Men man får ge det tid. Ärligt talat så har jag inte lagt ned så mycket tid på det innan. Sms är väldigt bra att kunna, säger han.

Digitaliseringsledare Niklas Hörling är nöjd med ännu en fullbokad utbildningskväll. Totalt är det åtta utbildningstillfällen och alla 750 platser är bokade.

- Vi har följt upp utbildningstillfällena med enkäter till de äldre. I princip 100 procent känner sig tryggare med digitala medier efter vår utbildning, säger han.

Publicerad: 15 maj 2019