Ivar Karlsson vinner Kalmar kommuns klimatpris

Ivar Karlsson mottar Kalmar kommuns klimatpris. På bilden finns även Anna Thore (S), Jonas Hansson (V) och Frida Jonsson (C) från Vatten och miljönämnden som delade ut priset.

Ivar Karlsson fick ta emot priset av Jonas Hansson (V), Anna Thore (S) och Frida Jonsson (C) från vatten- och miljönämnden.

Ivar vinner klimatpriset för den ambassadör han är för tågresande

- Jag är väldigt glad och hedrad, sa Ivar Karlsson, delägare i Centralens Resebutik i Kalmar, när han blev överraskad på arbetsplatsen och fick ta emot Klimatpriset 2024.

Ivar får årets klimatpris för att han är en ambassadör för det hållbara resandet med tåg genom Sverige och Europa. I drygt 60 år har han jobbat i tågbranschen och för att fler ska välja tåget. Själv har han hundratalet tågresor i Europa i ”bagaget”

Att ta tåget är viktigt för klimatet, men det ger även mer socialt och är bättre för plånboken.

- När grupper reser kan de använda restid till att förbereda sig och när man åker hem så summerar man resan. Tåg är ett väldigt mänskligt sätt att resa på. För en familj får man tid för att umgås. Är man på arbetsresa kan man luta sig tillbaka och arbeta under tiden. Det är en ostressad resa på många sätt.

Hur får vi fler att ta tåget?

- Det är en kombination, dels ska det vara en rättvis beskattning, att inte flyget subventioneras så galet som det görs idag. Sedan bygger det mycket på vad folk berättar och vad de har varit med om. Människors egna positiva upplevelser är viktiga att lyfta.

Klimatpriset delas ut varje år för att lyfta fram och belysa förebilder och goda exempel som kan inspirera andra till att göra insatser för klimatet.

Senast uppdaterad: 28 maj 2024
Publicerad: 20 maj 2024