Det är du som fastighetsägare som ansvarar för att hålla din fastighet i vårdat skick. Det betyder att tomten och huset inte får vara störande för grannar, kunna orsaka olycksfall eller vara ett hinder i trafiken. Du kan anmäla fastigheter som inte uppfyller kraven.
Som fastighetsägare är du ansvarig för att din tomt och byggnad är väl underhållna. På den här sidan hittar du information om dina skyldigheter som fastighetsägare och hur du gör för att anmäla en ovårdad eller stökig fastighet.
En tomt ska skötas så att risken för olyckor begränsas och så att den inte är störande för trafiken eller omgivningen. Detta gäller både obebyggda och bebyggda tomter.
Samhällsbyggnadsnämnden kan kräva att du som ägare ska röja upp på tomten. Om du inte gör det kan du få vite, en sorts böter.
Träd, buskar och annan växtlighet som växer in på grannens tomt regleras genom jordabalkens regler (1970:994) JB, och är inte föremål för byggnadsnämndens tillsyn.
Du som ägare är skyldig att se till att allt på din fastighet, så som hus, plank, träd och öppna ytor är i vårdat skick. Detta gäller oavsett om du bor på adressen eller inte.
Samhällsbyggnadsnämnden kan kräva att du reparerar eller åtgärdar det som är trasigt eller ovårdat på annat sätt. Om du inte gör det kan du få betala böter, även kallat vite.
Om huset är i dåligt skick kan samhällsbyggnadsnämnden besluta om förbud att använda det eller så kan huset vara så skadat att det måste rivas. Om det behövs kan samhällsbyggnadsnämnden genomföra åtgärderna på din bekostnad eller lämna ärendet till kronofogdemyndigheten för handräckning.
Om du upptäcker en fastighet som inte uppfyller dessa krav kan du anmäla det till samhällsbyggnadskontoret. Du behöver ange fastighetens beteckning eller adress och beskriva de problem du observerat. Du skickar in anmälan via e-post på sam.byggnadskontoret@kalmar.se
Att tänka på! När du väljer att skicka e-post till Kalmar kommun så räknas det automatiskt som en offentlig handling. En offentlig handling är en allmän handling som inte är sekretessbelagd. Det betyder att den rent allmänt kan begäras ut på förfrågan.
Detaljplanen avgör hur du som fastighetsägare får bebygga din fastighet.
Vi kan hjälpa dig med utsättning och andra mätningsuppdrag.
Strandskydd gäller vid kusten och vid alla sjöar och vattendrag.
Om förorenade områden i kommunen och hur vi arbetar med dem.
Ändringar i antal bostäder i en fastighet ska rapporteras till oss.
Kartor du behöver för bygglov. Exempelvis nybyggnadskarta, utdrag ur baskartan och situationsplan.
Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna vi får om bygglov.
Prislista för bygglovstjänster och planbesked samt mät- och karttaxa
Om villkoren i vår servicegaranti
Använd ledningskollen för att snabbt se var ledningar finns nergrävda.
Har du fått ett meddelande från oss om grannehörande? Då hittar du handlingarna här.
Här får du förklaringar på vanliga begrepp inom bygglovsprocessen.
Detaljplanen avgör hur du som fastighetsägare får bebygga din fastighet.
Här hittar du Kalmar kommuns kulturmiljöportal.