Fram till 24 januari skärps restriktionerna ytterligare
Sällskapsdjur ger glädje och trygghet och ibland kan de vara till nytta genom att vakta, jaga eller dra. Men att ha djur innebär också ett stort ansvar. Djuren ska skötas och ha det bra och får inte störa sin omgivning. Det finns lagar och regler för dig som har djur.
För att få ha vissa djur inom detaljplanelagt område hemma behöver du tillstånd från kommunen.Ansökan om djurhållning
Vi tar i de flesta fall ut en avgift när du ansöker om tillstånd för djurhållning. Hur mycket du ska betala beror på vad din ansökan gäller. Kontakta oss för frågor om din avgift.
Vid klagomål gällande sällskapsdjur ska du i första hand själv ta kontakt med djurägaren. Om detta inte hjälper kan du kontakta oss så att vi kan utreda om störningen enligt lagens mening kan räknas som en olägenhet för människors hälsa. Bor du i ett hyreshus ska du också prata med din hyresvärd innan du kontaktar oss.
En olägenhet för människors hälsa definieras i lagen som ”en varaktig störning som i medicinskt eller hygieniskt avseende är skadlig för människors fysiska eller psykiska hälsa”. Det är därför sällan en störning från ett djur bedöms som en olägenhet.
Tänk på att det är länsstyrelsen som kontrollerar djurskyddet, vänd dig dit om du misstänker att ett sällskapsdjur i din närhet far illa och inte sköts som det ska. Om du upptäcker lösspringande och/eller aggressiva hundar ska de anmälas till Polisen.
Kommunen har svårt att göra något åt katter som springer lösa. Det finns en prejudicerande dom (Miljödomstolen mål nr M 701-2002) som säger att du själv måste skydda ditt hem och trädgård mot lösa katter.
Du behöver tillstånd för att ha orm inom detaljplanelagt område i Kalmar kommun. Ansökan är kostnadsfri. Vissa ormar är inte lämpliga att ha i bostadshus och en individuell bedömning görs vid varje ansökan. Tillståndet förenas med olika villkor beroende på om ormen är giftig eller inte.Sök tillstånd om ormhållning
Du behöver tillstånd för hönshållning inom detaljplanelagt område i Kalmar kommun.
Vi ger vanligtvis inte tillstånd för tupp i tätbebyggda områden. En normal hönshållning omfattar ca 5 hönor.
För att din ansökan ska anses vara komplett behöver du bifoga en grannförfrågan och en situationsplan över var på tomten din hönshållning ska vara.
En ansökan om hönshållning kostar en handläggningstimme.Se aktuell timtaxa härSök tillstånd för hönshållning
Du måste ha ett särskilt tillstånd för att få hålla nötkreatur, häst, get, får och svin eller pälsdjur, som inte är sällskapsdjur, inom område med detaljplan.
I din ansökan ska du redovisa djurhållningens utformning och placering. Om du inte själv äger fastigheten så ska du först fråga fastighetsägaren.Sök tillstånd om djurhållning
Inom detaljplanelagt område krävs polistillstånd för jakt. Kommunen har ett antal jägare som har tillstånd att bedriva skyddsjakt. Dels bedrivs kontinuerlig jakt på främst vildsvin, rådjur, kaniner och gäss, dels görs speciella insatser när djur orsakar speciella olägenheter eller när skadade djur behöver avlivas.
Kontakta oss om du träffar på skadade djur eller om du har stora problem med vilda djur på din fastighet. Bekämpning av råttor och möss på privata fastigheter är inte kommunens ansvar. Om du har problem med råttor från avloppsledningar ska du kontakta Kalmar Vatten AB.
Kommunjägaren tar inte hand om skadade djur i samband med trafikolycka, det är Nationella Viltolycksrådet ansvar. Kolliderar du med vilt är det 112 du ska ringa.Mer information om viltolycka
Fåglar som måsar och trutar är ett naturligt inslag i en kuststad. Men under häckningsperioden mellan mars och juni kan deras läten upplevas som mycket störande.
Mata gärna fåglar, men gör det på ett klokt sätt. Lägg inte brödsmulor och fågelfrö direkt på marken. Använd fröautomater och fågelbord som är anpassade för småfåglar. På det sättet undviker du att mata duvor och måsar. Råttor och möss lockas då heller inte dit. Om du vill mata fåglar på annat sätt bör du göra det på platser där det inte blir problem för boende i närheten.
Fastighetsägaren ansvarar för att förebygga störningar från fåglar. Om du bor i hyreshus och störs av fåglar ska du därför kontakta din fastighetsägare.
Om du misstänker att en fastighetsägare matar fåglar på ett sätt som drar till sig skadedjur eller på annat sätt orsakar en olägenhet för människors hälsa är du välkommen att kontakta oss.
Renhållning, farligt avfall, källsortering och återvinning
Bostäder, lediga tomter och boendemiljö
För dig som vill söka bygglov eller anmäla någon annan byggåtgärd
Hjälp med lantmäterifrågor som avstyckning av tomt och ledningsrätt
Aktuella detaljplaner, byggprojekt, trafikplanering och bredbandssatsning
Kommunalt och enskilt vatten och avlopp, vårt vattenmiljöarbete och tips och råd för att spara vatten