Du behöver särskilt tillstånd för att ha vissa djur inom detaljplanerat område.
Tillståndsplikten gäller orm, nötkreatur, häst, get, får, eller svin samt pälsdjur eller fjäderfä som inte är sällskapsdjur. Fjäderfä eller pälsdjur kan förenklat sägas vara sällskapsdjur bara om de hålls inne i bostaden.
E-tjänst för Ansökan om djurhållning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Du har ansvar för att inte andra människor störs eller på annat sätt får obehag av djurhållningen. Detta regleras i miljöbalken. För att minska störningar för grannar och omgivning det krav förenade med tillståndet. Till exempel får djurhållningen inte orsaka olägenheter för kringboende genom lukt- eller ljudstörningar. Ett tillstånd kan återkallas om de ställda kraven inte uppfylls.
Vi tar ut en avgift när du ansöker om tillstånd för djurhållning. Hur mycket du ska betala beror på vad din ansökan gäller. Kontakta oss för frågor om din avgift.
Du behöver tillstånd för att ha orm inom detaljplanelagt område i Kalmar kommun. Vissa ormar är inte lämpliga att ha i bostadshus och en individuell bedömning görs vid varje ansökan. Tillståndet förenas med olika villkor beroende på om ormen är giftig eller inte.
Du behöver tillstånd för att ha höns inom detaljplanelagt område i Kalmar kommun. Normalt ger vi tillstånd till ca 5 hönor. Vi ger inte tillstånd för tupp i tätbebyggda områden. Om du planerar att skaffa höns, prata med dina närmaste grannar för att höra vad deras inställning är.
Det är viktigt att hönsen får en väl inhägnad rastgård. Tänk även på placeringen av hönsgården. Den bör inte ligga i direkt anslutning till grannens tomtgräns.
Hönsgödsel måste hanteras på lämpligt sätt. Ska hönsgödsel komposteras bör detta ske i täta behållare, för att inte näringsämnen ska läcka ut. Och för att minimera risken för lukt och flugor.Det är viktigt att du uppfyller kraven som ställs i djurskyddslagstiftningen avseende storlek och utformning av hönshus och rastgård.
Information om fjäderfän på Jordbruksverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Du måste ha ett särskilt tillstånd för att få hålla nötkreatur, häst, get, får och svin eller pälsdjur, som inte är sällskapsdjur, inom område med detaljplan.
I din ansökan ska du redovisa djurhållningens utformning och placering. Om du inte själv äger fastigheten så ska du först fråga fastighetsägaren.
Läs här vad du kan göra om du blir stöd av hundar eller katter eller misstänker att djur far illa.
Inom vissa delar av Kalmar måste hundar hållas kopplade
Fastighetsägaren ansvarar för att förebygga störningar från fåglar.
Vad ska du göra om du störs av vilda djur eller träffar på ett skadat djur.