Eldningsförbud gäller från 13 maj klockan 12.00 i hela Kalmar kommun. Beslutet har tagits i samråd med Länsstyrelsen Kalmar län och ytterligare åtta kommuner i länet. Förbudet gäller tills vidare.
Radon finns överallt, är osynligt och luktar inget men kan ändå vara farligt.
Radon finns naturligt i marken men även i byggnadsmaterial och ibland i vatten från borrade brunnar. Det är först när halterna av radon blir för höga som det är ohälsosamt. Det enda sättet att ta reda på vilken radonhalt du har i din bostad är att mäta.
Radon är en radioaktiv gas som bildas när det radioaktiva grundämnet radium sönderfaller. När gasen i sin tur sönderfaller bildas så kallade radondöttrar, som är radioaktiva metallatomer. Radondöttrarna fastnar på damm som vi andas in och kommer på så sätt ner i lungorna. Lungorna kan skadas av detta och det kan ge lungcancer. Om du eller någon annan i bostaden röker ökar risken ännu mer.
Referensnivån och gränsvärden för radon talar om hur hög radonhalten som mest får vara i inomhusluft och vatten. Det är olämpligt med radonhalter över referensnivån och därför bör du göra något åt förhöjda radonhalter. Radonhalten i inomhusluft ska hållas så låg som det är rimligt och möjligt.
Referensnivån för radon i befintliga bostäder och allmänna lokaler är 200 Becquerel (Bq) per kubikmeter inomhusluft. För vatten gäller 1 000 Bq/liter.
Gränsvärden för radon gäller i nya byggnader och är bindande. För nya bostäder och allmänna lokaler är gränsvärdet 200 Becquerel (Bq) per kubikmeter inomhusluft.
Enda sättet att ta reda på vilken radonhalt du har i din bostad är att mäta.
Kalmar kommun har, med hjälp av Statens Geologiska Undersökning (SGU), gjort en karta. I kartan ser du ungefär vilken risk det finns för markradon i olika områden. Observera att kartan är översiktlig och att gränser inte är exakta. Lokala avvikelser kan förekomma.
Kommunen har under många år uppmuntrat fastighetsägare att mäta radonhalten. I kartan kan du nu även se resultatet från dessa mätningar.Till radonkartan
Kommunen erbjuder gratis radonmätning till alla kommuninvånare i egna hem. Erbjudandet gäller samtliga kommuninvånare vars villafastighet ännu inte har mätt radon i inomhusluften. Mätningen gör du själv genom att hänga upp mätdetektorer i bostaden.
Mätningen bör pågå i minst två månader någon gång mellan den 1 oktober och den 30 april.Ansökan om radonmätning
Fastighetsägare som inte uppfyller kraven för gratis mätning hänvisar vi till de laboratorier som är ackrediterade för att mäta radon i inomhusluft, dessa hittar du på Swedacs webbplats.Ackrediterade laboratorier
Kommunen bekostar även mätning för radonhalten i vattnet i djupborrade brunnar. För att analysera radon i vatten vänder du dig till Synlabwww.synlab.se
Ring eller e-posta dit för att beställa provtagningsmaterial för radon. Provtagningsmaterialet lämnas in till Synlabs inlämningsställe som är Nettotaxi på Öselvägen i Kalmar.
Eftersom kommunen betalar måste du använda en speciell följesedel som du hittar här:
Följesedel för mätning av radon i vatten
Samhällsbyggnadskontoret
sam.byggnadskontoret@kalmar.se
sam.byggnadskontoret@kalmar.se
Samhällsbyggnadskontoret
Storgatan 35 A
Buller är oönskat ljud. Allt som du upplever som störande räknas dock inte som buller.
Tomgångskörning är tillåten i högst en minut. För hälsans och miljöns skull
Om du eldar med ved är det viktigt att du eldar på ett bra sätt så att du inte stör andra.