Fram till 24 januari skärps restriktionerna ytterligare
Kalmar kommun har en rik och varierad natur med många sällsynta och hotade arter. Den svenska rödlistan är en sammanställning av de arter som riskerar att försvinna från landet, på kort eller lång sikt.
Rödlistan tas fram av ArtDatabanken och fastställs av Naturvårdsverket. En uppdatering görs vart femte år. Arterna klassificeras i olika kategorier beroende på hur stor risken för att de ska försvinna från landet bedöms vara.
Kategorierna är:
På den aktuella rödlistan från 2015 finns 4 273 arter. Av dessa har cirka 500 påträffats i Kalmar kommun i modern tid.
Rödlistade arter är inte formellt skyddade, men bör ändå beaktas vid planerings- och exploateringsprojekt. Några arter är även fridlysta.
Sydöstra Småland tillhör de viktigaste områdena i landet för arter som är knutna till gamla ekar. Björnö och Horsö-Värsnäs är exempel på extremt värdefulla områden som är skyddade som naturreservat, men många rödlistade arter av insekter, lavar och svampar finns även i de riktigt stadsnära grönområdena. Kommunen har inventerat några stadsnära ekskogsområden och arbetar kontinuerligt med skötselåtgärder för att bevara och utveckla de biologiska värdena i ekskog på kommunal mark.
Kalmars flacka kust gör att vi har ganska gott om strandängsmiljöer. Särskilt de betade strandängarna har en hög biologisk mångfald, med speciella växter och ett rikt fågelliv.
De sandiga markerna i anslutning till åsarna i Kalmar kommun, exempelvis Nybroåsen och Bäckeboåsen, har visat sig hysa många rödlistade insektsarter. Kunskapen om de sandiga markernas naturvärden är dock fortfarande bristfällig. Åsarna har också stor betydelse för dricksvattenförsörjningen.
Kalmar kommun skapar gräsmatteängar för att se till att fjärilar, bin och andra pollinerande insekter hittar mat.
Främmande, invasiva arter har stor påverkan på vår biologiska mångfald.
Vi samarbetar för renare kust och god vattenstatus
Kalmar kommun arbetar för att bevara en rik och varierad natur.
Vår del av landet är sedan länge bland annat känd för sin stora koncentration av lövträd, främst ek.
Skötsel av parker och grönområden
Information kring åtgärder på tätortsnära skog samt produktionsskog