Fram till 24 januari skärps restriktionerna ytterligare
Avveckling av kopparnätet pågår under 2020 på flera orter i kommunen. Läs mer om vad det innebär under rubriken "Kopparnätet i Kalmar kommun" här nedanför.
Bredband via fiber har hög överföringshastighet, är väldigt driftsäkert och kommer att hålla över tid. Därför satsar vi på att bygga ut fibernätet i hela Kalmar kommun.
Kalmar kommun tecknade 2014 ett samverkansavtal med Telia om en utbyggnad av fiber för att nå dåvarande målet att 90 procent skulle ha tillgång till fiber. Avtalet ledde till en utbyggnad av fiber i alla våra tätorter.
2018 tog vi nästa steg i samverkan vilket innebar att målsättningen höjdes till att alla hushåll och företag ska ha möjlighet att beställa fiber senast år 2020. Satsningen innebär att Kalmar kommun bygger en del av den kanalisation som behövs för att fibrera landsbygden.
Telia kommer i och med kommunens satsning att bygga ut ett heltäckande fibernät i Kalmar kommun och erbjuda en öppen fiber via Zitius.Läs mer om bredband via fiber här
Många hör av sig till oss och är oroliga för vad avvecklingen av kopparnätet innebär för det enskilda hushållet. Nu är avvecklingen påbörjad! Här berättar vi allt ni behöver veta om det.
Kopparnätet som vi under årtionden har använt för att ringa och koppla upp oss mot internet på har börjat avvecklas och nu påverkar det även oss i Kalmar. Det är flera områden som berörs under 2020-2021. Dessa områden är:
Kopparnätet är i snitt ca 60 år gammalt och då tekniken inte utvecklas längre finns det inga reservdelar att köpa och dessutom är de drifttekniker som behärskade tekniken ofta pensionerade. Under flera år har även antalet kunder som väljer att ha fast telefoni via kopparnätet minskat kraftigt och många väljer att endast ha en mobil telefoni. Kapacitets- och driftmässigt är kopparnätet därför inget som nätägarna kan behålla över tid och det är därför nätet avvecklas.
Post- och telestyrelsen (PTS) är övervakande myndighet av avvecklingen. Nätägaren Telia tillsammans med PTS har kommit överens om en modell för avvecklingen av kopparnätet. Leverantören erbjuder normalt ersättningslösningar baserad på mobilnäten.
Själva tekniken kan se annorlunda ut hos de olika leverantörerna men oftast erbjuds en router som placeras i hushållet. Denna router är kraftigare än en mobiltelefon och den är stationerad på en plats vilket är en fördel. Om det krävs kommer leverantörerna komplettera med en riktad antenn på utsidan som förstärker signalen från närmaste mobilmast. Hushållet kan välja att använda en mobiltelefon eller en traditionell telefon.
Tyvärr kan det bli ett glapp på vissa platser där fiberutbyggnaden inte hinner fram innan nedsläckningen av telestationer genomförs. Visst vore det önskvärt om utbyggnaden och nedsläckningen kunde gå hand i hand men dessvärre är det inte så enkelt som det låter. Modellen som nätägaren och PTS kommit överens om innebär en långsiktig planering för nätägaren. Operatörerna som hyr in sig på kopparnätet behöver oftast 6-12 månader på sig att meddela alla kunder som berörs.
Platser som berörs av störningar i nätet, svåra att reparera, reservdelar som saknas och så vidare prioriteras att avvecklas, för att förebygga längre avbrott. Fiberutbyggnaden som i sig är komplex är svår att sätta ett slutdatum på då det helt enkelt är många faktorer som företaget inte kan råda över. Det kan vara statliga tillstånd som behövs, komplikationer i naturen där det ska byggas, brist på underentreprenörer, markägare med särskilda önskemål med mera. Målet i Kalmar kommun är dock att fiberutbyggnaden ska vara klar under 2020 och många installationer kommer att ske under hösten.
Berörs ditt hushåll av avvecklingen och fiberutbyggnaden så kan det innebära att ni får en period med den alternativa lösningen innan er fiber är installerad. Självklart kan ni välja att behålla den mobila lösningen när fibern är installerad och ni behöver inte tända upp fibern och skaffa ett abonnemang till denna om ni inte önskar. Skillnaden mellan att ha en mobil uppkoppling och en uppkoppling via fibern är att kapaciteten är mycket högre i fibernätet så du som kund kan därför välja utefter vilka behov du har.
Om du har trygghetslarm behöver du inte vara oroad över att kopparnätet stängs. Trygghetslarmet i Kalmar kommun bygger tekniskt på mobiltelefoni och påverkas därför inte av att kopparnätet stängs. För mer information kontakta din hemtjänst.
På Telekomguiden kan du läsa mer, ringa kundtjänst och ställa dina frågor och funderingar.Telekomguiden på webben
Telefon: 010-130 79 00 (mån-fre 8-16,30)
E-post: info@telekomguiden.se
Denna text ansvarar Kalmar kommuns bredbandsgrupp för.
Jonas Svendsén – Landsbygdsutvecklare
Annika Fonseca – Bredbandssamordnare
Utbyggnad av fiber på Kalmar landsbygd är en satsning i samverkan med Telia Company där Kalmar kommun bygger en del av den kanalisation som behövs för att kunna erbjuda alla hushåll och företag en fiberuppkoppling. Utbyggnaden pågår under 2018-2020.
Försäljningen av fiber sker via Telias företag Zitius. På deras hemsida fibertillalla.se kan du beställa fiber. Första steget är att skriva in din adress för att se vilket fiberområde du tillhör. Genom att skicka in ett avtal så har du beställt en fiberanslutning. Du blir bunden vid ditt avtal först när du får tillbaka en bekräftelse från Zitius och då har du dessutom 14 dagars ångerrätt enligt distansköplagen. Bekräftelsen får du när det börjar närma sig en byggstart för just ditt område. Du kommer då även att bli kontaktad av en installatör som planerar var fibern ska dras in på din tomt och var medieomvandlaren ska placeras i ditt hus.fibertillalla.se
För att underlätta projektering och byggnation är vi tacksamma om du i god tid skickar in ett avtal. Är du osäker om du verkligen behöver en fiberuppkoppling kan du välja att endast installera fiber i ditt hus men låta bli att köpa ett abonnemang. Då har du gjort en investering i ditt hus för framtiden men får inga ytterligare kostnader förrän den dagen du köper ett abonnemang via fibern för internet, Tv eller telefoni. Det är under utbyggnadstiden 2018-2020 Zitius kan erbjuda ett kampanjpris och vi kan inte garantera vilka priser det blir för framtida installationer.
För att se vilka internet-, TV- eller telefonitjänster du kan köpa till din fiberuppkoppling se information på fibertillalla.se
Under 2018 och 2019 har följande områden byggts ut:
Rinkabyholm, Slakmörestrand, Kåremo, Loverslund, Gräsgärde, Halltorp och Vassmolösa. I Ljungbyholm, Tvärskog, Trekanten, Smedby och Kläckeberga återstår vissa delar att bygga klart under början av 2020 därefter är dessa områden också klara.
Under 2020 ska återstående områden byggas ut, vilka är: Läckeby, Rockneby och Påryd.
Det är ett omfattande projekt, både ekonomiskt och tidsmässigt, att bygga ut fiber på hela Kalmars landsbygd, så det pågår ett febrilt arbete att projektera och planera utbyggnaden. Utbyggnaden är ett samverkansprojekt mellan Kalmar kommun och Telia vilket innebär att kommunen ska bygga en nedgrävd kanalisation om cirka 23 mil där den ena kanalisationen upplåts till Telia som i sin tur ser till att alla erbjuds en fiberuppkoppling. Telia bygger en del av sitt nät i befintlig infrastruktur, både nedgrävd och i stolpar. Kommunen har genomfört en upphandling av entreprenaden i två steg och det är Peab som vunnit upphandlingen. Peab är också entreprenör åt Telia. I planeringen och projekteringen ingår bland annat att söka tillstånd från trafikverket och teckna nyttjanderättsavtal med alla berörda markägare. Ni som är markägare och blir berörda kommer därför att bli kontaktade av Peab för både kommunens och Telias räkning.
Kalmar kommun har inget eget stadsnät. I tätorterna i Kalmar kommun är fibernäten väl utbyggda. Om du vill ansluta din fastighet kan du titta på bredbandskartan från post- och telestyrelsen för att se vilka operatörer som är verksamma i det område du bor i och kontakta dem. När du går in på bredbandskartan så ska du välja fliken Hitta leverantörer för att se vilka du kan beställa tjänster ifrån. Du kan också titta under fliken Hitta nätägare för att se vilka som byggt ett fibernät i närheten av din adress. I båda fallen ska du fylla i din adress i fältet Sök Plats. Bor du i hyresrätt eller bostadsrätt kontaktar du din hyresvärd eller din bostadsrättsförening för att få mer information om din bredbandsuppkoppling.Bredbandskartan
Som de flesta känner till har Kalmar kommun bestämt att samtliga hushåll i kommunen ska erbjudas en bredbandsuppkoppling via fiber senast år 2020. Vi tänkte med denna krönika berätta lite om historiken bakom beslutet, vad som händer och hur arbetat är tänkt att fortlöpa till 2020.
Läs krönikan
Tycker du att det är svårt att förstå allt som skrivs och sägs om bredband, fiber, digitalisering och ny teknik? Då ska vi försöka hjälpa dig!Läs krönikan
Internet of Things, artificiell intelligens, e-tjänster, automatiserade processer… dessa begrepp är en del av företeelsen digitalisering. Digitalisera betyder att ”omvandla till digital form”, men digitalisering handlar om så mycket mer.
Läs krönikan
Vadå digital välfärd och vardag?
Vi svenskar är ett av världens mest digitala befolkningar samtidigt som vi har ett av världens mest utvecklade välfärdssystem. För att kunna upprätthålla samhällets service till oss medborgare är det naturligt för stat och kommun att se vad digitaliseringen kan erbjuda för fortsatt utveckling av vår gemensamma välfärd.Läs krönikan
Vadå digital landsbygd?
Att jobba hemifrån med tillgång till företagets stora tunga resurser iform av
olika stödsystem är idag inga konstigheter när fibern är inkopplad. Få tycker
att det är märkvärdigt att grannen idag driver en internationell webbutik
som är världsledande inom sin nisch.
Läs krönikan
Projektledare/Bredbandssamordnare
Landsbygdsutvecklare
Leif Holmström
Tullslätten 4, Kalmar stadsbibliotek
Box 10, 391 26 Kalmar
Tycker du att det är svårt att förstå allt som skrivs och sägs om bredband, fiber, digitalisering och ny teknik? Då...
Vadå digitalisering? En krönika om digitalisering
Krönika om digital landsbygd
Krönika om digital välfärd och vardag