Biogasanläggning i Ölvingstorp

Förslag till ny detaljplan för del av Ölvingstorp 9:25, Tvärskog

För att minska växtutsläppen och dess klimatpåverkan finns ett stort behov i Kalmar av alternativ till energi- och drivmedelsförsörjning som inte är beroende av fossila källor. Till följd av detta undersöks möjligheten att anlägga en biogasanläggning i Ölvingstorp, utanför Tvärskog.

Processen för detaljplan
Sedan våren 2024 finns en kommunal vilja att undersöka om området är lämpligt för en biogasanläggning. Detta görs genom att kommunen tar fram en detaljplan. Arbetet med en detaljplan startades upp i oktober 2024 och pågår just nu.

En detaljplan reglerar vad som får byggas och hur marken ska användas. Under processen med att ta fram en detaljplan har kommunen som ansvar att undersöka om en plats är lämplig för den användning som föreslås, i detta fall en biogasanläggning. Området utreds utifrån en rad olika aspekter för att säkerställa att den nya verksamheten eller anläggningen som planeras varken påverkar eller påverkas av omgivningen på ett sätt som inte är lämpligt. För att ta reda på detta görs olika utredningar utifrån lagkrav som finns.

När ett förslag finns på hur detaljplanen ska se ut kommer det att finnas möjlighet att se detta, samt att lämna in synpunkter. Vanligtvis finns det möjlighet till detta vid två tillfällen under processen som kallas för samråd och granskning. Efter varje tillfälle kommer kommunen att svara på och sammanställa dessa synpunkter, samt se över det förslag som finns framtaget. Först när detaljplanen har antagits av kommunen och fått laga kraft är detaljplanen klar och börjar gälla. För dig som lämnat in synpunkter under processen finns det alltid möjlighet att överklaga kommunens beslut.

Kommunen kommer att skicka ut mer information till dig när ett förslag finns framtaget.

Vad innebär biogasproduktion?
Biogasproduktion är bra för miljön på flera sätt och bidrar framför allt till att minska utsläpp av växthusgaser. Under processen omvandlas organiskt avfall, som matrester och gödsel, till förnybar energi. Processen sker i en syrefri miljö där avfallet bryts ner till biogas, som renas till biometan – ett miljövänligt bränsle för fordon, el och värme. Vid produktionen bildas även biogödsel som är mer näringsrikt, klimatsmart och luktar mindre än vanlig gödsel. Biogödseln kan användas för odling på åkrar exempelvis. Genom samarbete med omkringliggande lantbruk stärker biogasproduktionen även det lokala jordbruket.

Den som önskar uppföra biogasanläggningen är i detta fall Gasum AB.

Miljötillstånd
Utöver detaljplanen krävs också ett miljötillstånd för att få anlägga en biogasanläggning. Processen för att ta fram en ansökan för detta sker oftast parallellt med detaljplanen. Framtagandet av ansökan görs av den som önskar anlägga verksamheten. I detta fall är det företaget Gasum AB, med hjälp av konsultbolaget WSP.

Till ansökan ska flera utredningar tas fram. Den som ansöker ska även samråda med boende och andra som berörs så som kommunen, ledningsägare med flera.

När ansökan är klar kommer den att lämnas in till mark- och miljödomstolen i Växjö som avgör ifall ett miljötillstånd kan ges.

Tidplan för detaljplan
Någon gång efter årsskiftet, troligtvis i mars, förväntas det finnas ett förslag framtaget. Till dig som berörs kommer kommunen då att skicka ut ny information om att förslaget finns ute på samråd.

Samråd – Kvartal 1, 2025
Granskning – Kvartal 2 eller 3, 2025
Antagande – Kvartal 4, 2025

Kontakt
Om du har frågor är du välkommen att kontakta Daniela Edvinsson, planarkitekt via e-post till daniela.edvinsson@kalmar.se eller på telefon 010-3520 755.

Kontakt

Fler sidor inom byarna i möre

Rockneby

Här planerar vi för flerbostadshus och eventuellt radhus för att komplettera villabebyggelsen.

Del av Åby 6:2

Här planeras för ny småskalig bebyggelse.

Harby 17:16 med flera

Planen möjliggör nya bostäder

Lek för alla i Rockneby

Här byggs en ny lekplats för små barn, en lekpark för större barn, utegym och hinderbana.

Moskogen 1:1 (Verksamhetsområde utanför Trekanten)

Verksamhetsområde och ny trafikplats vid Moskogen

Nya bostäder i Halltorp

Här planeras för ny småskalig bebyggelse.

Ny Kriminalvårdsanstalt

En ny kriminalvårdsanstalt planeras för att möta framtidens behov kring modernitet, säkerhet och kapacitet

Trekanten

Planen möjliggör för bostäder och utreder möjligheten för en ny förskola

Övriga länkar

Senast uppdaterad: 12 november 2024
Publicerad: 7 november 2024