Kalmars stadsbyggnadspris

Vinnarna av 2017 års Stadsbyggnadspris utsedda!

Juryn föreslog tre nomineringar i varje kategori och samhällsbyggnadsnämnden beslutade sedan vilka som blev årets vinnare. Priserna delades ut på scenen i stadsparken av samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mattias Adolfson.

Vinnare Stadsbyggnadspriset


Vinnare i kategorin god byggnadsvård:

Apotekaren 1

 

Det ståtliga centralpalatset invigdes 1913 med en fasad som inspirerats av Kvarnholmens 1600-talsbebyggelse med detaljer som vågformigt svängda gavlar och ankarslutar. Byggnaden har genomgått en omfattande renovering såväl invändigt som utvändigt. De gamla paradvåningarna med den ståtliga paradhallen i två våningar har med varsam hand renoverats för att möta dagens krav på boende och tillgänglighet. De nya mindre lägenheterna har med bevarade detaljer och unika planlösningar kombinerat historia med modernt boende.

Vinnare i kategorin god byggnadsvård:

Elefanten 8

 

En industribyggnad som fått visa upp sig! Fasaderna fungerar inte bara som skydd utan har även fått en arkitektonisk gestaltning, som med enkla medel skapar uppmärksamhet. Genom sin arkitektur har man på ett tydligt sätt gett byggnaden ett ansikte, ett spännande uttryck som på långt håll ger väcker intresse. Byggnaden visar på ett intressant sätt att industribyggnader är en viktig del av stadens gestaltning. En kaxig framtoning som gör att ingen tågresenär kan missa att man kommit till Kalmar.

Nominerade till 2016

Information om nominerade bidrag till 2016 års stadsbyggnadpris

Nominerade till 2017

Stadsbyggnadspriset delas från och med i år ut i två kategorier. Ett för god arkitektur och ett för god byggnadsvår...

Tidigare års vinnare

Information om tidigare års vinnare sedan 2011