Vad som gäller och vad du bör tänka på när någon närstående har avlidit.
Om du önskar få hjälp med att ordna begravningsceremoni och allt som behövs inför begravning av din anhörige kan du kontakta en begravningsbyrå som mot avgift hjälper till efter dina önskemål.
Om du väljer att själv ordna med begravning eller avskedsceremoni för din anhörige ska först ett dödsbevis/läkarintyg skickas in till lokala skattemyndigheten av läkaren som intygat dödsfallet. Kontakta även begravningsverksamheten i Kalmar pastorat för bokning av tid och plats för avskedsceremoni.
En begravning i annan ordning är ett alternativ när den avlidne eller de anhöriga inte vill ha en kyrklig begravningsgudstjänst. En begravning i annan ordning kan utformas på många olika sätt och vara helt fri från religiösa inslag. Begravningen ger möjlighet till ett personligt avsked för de närstående och kan präglas av deras minnen av den avlidne.
I Kalmar är Överstens Festvåning vid Kalmar-Öland Airport och Skogssalen på Skogskyrkogården anpassade för konfessionslösa begravningsceremonier och upplåtelse av dessa ingår i begravningsavgiften för avliden som inte tillhört Svenska Kyrkan och varit skriven inom Kalmar Pastorat. Om man önskar ha ceremonin på annan plats tillkommer vanligen kostnader för lokal och transport.
Borgerlig begravningsförrättare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Svenska Kyrkan är huvudman för begravningsverksamheten i Kalmar. Om du inte är medlem i Svenska kyrkan representerar begravningsombudet dig. De är även diskussionspart och medlare om problem skulle uppstå i samband med frågor som rör begravning.
Gunilla Johansson
070-526 47 33
När en person har avlidit ska det göras en bouppteckning via Skatteverket som visar vad den avlidne har ägt och eventuella skulder. I många fall kan man som anhörig göra bouppteckningen själv via en blankett som finns på Skatteverket, men om det känns svårt kan man ta hjälp av en person som man har förtroende för, alternativt anlita en jurist.
Läs mer om bouppteckning Länk till annan webbplats.
I vissa fall kan en bouppteckning ersättas med en dödsboanmälan. En dödsboanmälan gäller om den avlidnes tillgångar inte täcker begravningskostnaderna och övriga kostnader i samband med dödsfallet. Om den avlidne var gift räknar man även med hens eventuella andel i den efterlevande makens eller makans giftorättsgods till tillgångarna.
Om det inte finns några arvingar till den som avlidit kan du vända dig till socialförvaltningen som hjälper till med dödsboutredningar och tar hand om dödsbon som saknar kända delägare, samt lämnar in dödsboanmälan till Skatteverket.
En dödsboanmälan gäller om den avlidnes tillgångar inte täcker begravningskostnaderna och övriga kostnader i samban