Folkhälsoarbetet i Kalmar kommun ska bidra till att skillnaderna i hälsa och välbefinnande mellan olika socioekonomiska grupper och olika delar av kommunen ska minska.
God folkhälsa ger stora vinster för både individen och samhället. Människor som mår bra kan vara mer produktiva, mer aktiva i sina liv och delta fullt ut i samhället. Detta är viktigt för Kalmar kommuns utveckling och tillväxt.
Folkhälsa är resultatet av våra levnadsvanor, livsvillkor och övriga möjligheter att leva ett gott liv. Det är ett mått på en befolknings samlade hälsotillstånd, både vad det gäller nivå och fördelning av samlade individernas hälsa. En god hälsa handlar alltså inte bara om att hälsan bör vara så bra som möjligt, den bör också vara jämn fördelad.
Hälsan i befolkningen formas genom ett samspel av ärftliga faktorer, livsvillkors, levnadsförhållanden och levnadsvanor. Folkhälsan påverkas också av samhällets organisation och resurser, individers förutsättningar att fatta beslut som gynnar hälsan och åldersstrukturen i befolkningen.
Det övergripande målet för folkhälsoarbetet är att hälsa ska vara jämlik i hela befolkningen. För att nå det målet bedrivs folkhälsoarbetet utifrån Agenda 2030 samt de åtta nationella målområdena:
Folkhälsoarbetet är ett långsiktigt arbete för att främja hälsa, förebygga ohälsa och sträva efter att utjämna skillnader i hälsa. God folkhälsa ger stora vinster för både individen och samhället. Människor som mår bra kan vara mer produktiva, mer aktiva i sina liv och delta fullt ut i samhället. Detta är viktigt för Kalmar kommuns utveckling och tillväxt.
Så här mår invånarna i Region Kalmar län Länk till annan webbplats.Så arbetar vi med social hållbarhet
Fallolyckor är den olyckstyp i Sverige som orsakar flest akutbesök, inläggningar på sjukhus och flest dödsfall
Det är aldrig försent att främja äldres hälsa, ju längre vi lever med god hälsa desto större vinster