FRAMBO är kortnamnet på projektet “Innovationer för framtidens boende – hållbarhet och delaktighet” och leds av Makerspace och Uppfinnarna Kalmarsund med finansiering från Allmänna Arvsfonden.
Med i projektet är även Kalmar och Mörbylånga kommuner, Ölands folkhögskola, Kultivator, Svenska uppfinnarföreningen och PRO. Projektet startade 2019 och pågår under tre år.
- Under denna tid kommer vi med text, foto, film, modeller, fullskaliga konkreta boendeidéer och andra former ta fram både lantliga och urbana koncept för framtida hållbara boendemöjligheter, berättar Jesper Danielsson, projektledare för FRAMBO.
Projektet anordnar workshops, kurser och seminarium för att utveckla och lära sig olika sätt att tänka kring byggande och uppförande av våra hem. Målgruppen är huvudsakligen nyanlända, ungdomar mellan 18 – 25 år, personer med funktionshinder samt äldre.
- I projektet jobbar vi med mångfald. Vi vill ha biologisk mångfald i våra odlingar för att breda vår skörd och social mångfald för att breda vår kunskap, säger målgrupps- och verksamhetsledare på FRAMBO Jonas Rahm.
FRAMBO:s mål är att tillsammans ta fram koncept för hur vi på ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart vis vill leva, verka och bo i framtiden. Vi vill även skapa en social och kreativ mötesplats för integration mellan olika åldrar, kulturer, bakgrunder och grad av funktionsvariationer, säger Jesper Danielsson.
Dessutom siktar projektet att skapa ett kreativt kunskapscenter för framtida hållbara boenden där idéer och metoder sprids och möjliggör utbildning, praktik och stöd samt för att starta spinoffer som kan bli självgående och livskraftiga verksamheter.
Människor som kommer till Sverige ifrån andra länder bär på olika bakgrund, erfarenheter och tankar.
- Ibland kan dessa tankar vara mörka och överskuggade ljusa delar som också bärs med olika livsmål och drömmar. I projektet FRAMBO försöker vi med olika konkreta verksamheter att stödja deltagarna till en trygg och meningsfull tillvaro där de bidrar, samarbetar med andra och lär sig om olika områden som rustar dem för yrkeslivet, säger Jesper.
FRAMBO är ett brett projekt som binder ihop social hållbarhet, där integrationen är en naturlig del, med den ekologiska och ekonomiska hållbarheten. Det är ett viktigt initiativ för att få till den omställning i samhället som vi behöver. Projektet visar vägen för på hur detta arbete kan ske i praktiken.
- Vi har haft syriska kvinnocirklar i Norrliden som diskuterar hållbarhet, ett begrepp som kan vara svårt att komma in i och där vi har olika ingångar beroende på vilka kulturer vi kommer ifrån. Vi har haft ungdomar ifrån Afghanistan och Sverige som har byggt växthus för ekologisk odling tillsammans, säger FRAMBO:s projektledare Jesper Danielsson.
En driven ungdom som tidigare arbetat på den Syriska televisionen har anlitats till att arbeta med filmer inom projektet och projektets webbplats, frambo.nu. FRAMBO gav honom i och med det en första jobbreferens i Sverige och gjorde att han kunde starta sin egen firma och börja försörja sig som egenföretagare inom medieproduktion.
Parallellt med det praktiska arbetet har samtal pågått med deltagarna enligt en modell som hjälper dem att bearbeta sina tankar och känslor som finns kring vad de varit med om. Modellen är framtagen i samarbete med Linnéuniversitetet av en person som själv kommit som flykting till Sverige och som nu varit en del i FRAMBO.
FRAMBO:s webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.