För många står vardagen på paus, barns behov pausar inte. Ibland behöver barn och ungdomar hjälp för att få en trygg tillvaro. Rädda barnen pausar inte!
I Kalmar arbetar Rädda Barnen inom två projekt riktade mot ungdomar som kommit ensamma till Sverige och omfattas av den så kallade gymnasielagen.
- Målgruppen är tillståndssökande eller i asylprocess. Vi har en person anställd på 50 procent inom ett Idéburet offentligt partnerskap (IOP) med Kalmar kommun. Vi har även två personer som är anställda på totalt 100 procent inom ett projekt finansierat av Rädda Barnen som vi kallar för Unga vuxna i Limbo, säger Lisa Johansen projektledare och processledare på Rädda Barnen Region Syd.
Inom dessa två olika projekt finns det två socionomer som arbetar med att ge psykosocialt stöd till ungdomar i målgruppen. Det kan vara allt från samtal till att söka arbete eller bostad. Rädda barnen i Kalmar arbetar också med boendelösningar samt kompetensförsörjning inom IOP med Kalmar kommun.
- Alla verksamheter i Kalmar är fortfarande igång men vi har anpassat dem efter Folkhälsomyndigetens rekommendationer. Vi gör riskbedömningar varje dag, säger Lisa.
Exempelvis så har drop-in på så kallad jobbverkstad ändrats så att ungdomarna istället får boka tid med personalen på Rädda barnen. Det görs för att förhindra att flera ungdomar får sitta tillsammans eller stå i kö. Gruppträffar är också begränsat till max tio deltagare och personalen uppmanar alla att komma symptomfria och tvätta händerna innan deltagande.
- Vi använder en lokal där ungdomarna kan sitta utspritt långt från varandra. Vissa träffar hålls nu online via Zoom. I övrigt hade vi redan innan covid -19 mycket verksamhet online, främst via Messenger, där många ungdomar kontaktar oss och ställer frågor, säger Lisa Johansen.
I april påbörjades en gruppverksamhet på Ölands folkhögskola och de träffarna kommer att hållas utomhus initialt och eventuellt via Zoom längre fram. Nätverksträffarna hålls online via Zoom sen i april 2020.
Så kallade bo möten som Lisa Johansen håller en gång i månaden med de ungdomar som bor via Rädda Barnen kommer också att hållas via Zoom eller utomhus beroende på väder.
- Denna kris drabbar målgruppen extra hårt, därför är det viktigt att vi på Rädda Barnen aktivt fortsätter med det arbete vi gör i direktstöd med ungdomarna men också med det påverkansarbete vi utför, säger Lisa Johansen.
Den så kallade nya Gymnasielagen innebär att ungdomar som har uppehållstillstånd i Sverige baserat på sina studier måste fullfölja och lyckas med de studierna för att få förlängning av sitt uppehållstillstånd. För att unga i den här gruppen ska kunna få förlängning och i slutändan permanent uppehållstillstånd efter studierna behöver de finna en tillsvidareanställning eller ett vikariat på två år inom sex månader från det att de avslutat sina studier.
- Detta är en stor utmaning. Att fullfölja och slutföra studier är den första aktiviteten för den här gruppen ungdomar som nu levt i minst fem år i en mycket påfrestande situation där deras framtid hela tiden har hängt på en skör tråd. Många av ungdomarna har dessutom inte tillgång till fast bostad, säger Lisa.
Som en effekt av väntetiden och den situation dessa unga försatts i har Rädda Barnen sett en ökad psykisk ohälsa. Att sedan komma ut på arbetsmarknaden efter avklarade studier är komplicerat. De flesta arbetsplatser tillämpar provanställningar på sex månader och det är inte många ungdomar, svenskfödda eller utlandsfödda, som lyckas få ett fast arbete inom sex månader efter att de slutat på gymnasiet. Istället arbetar många unga på timmar och vikariat i början av arbetslivet.
- Enligt den nya Gymnasielagen finns inte heller möjlighet att gå vidare till högre studier efter gymnasiet, vilket kraftigt begränsar valmöjligheterna inför framtiden för den här gruppen unga. I och med covid-19 blir situationen än mer omöjlig, både vad gäller möjligheten att klara studierna men också att få ett arbete, säger Lisa Johansen.
Läs mer om Rädda Barnen i Kalmars arbete här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Följ gärna Rädda Barnen i Kalmar på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Projektledare/processledare Rädda Barnen Region Syd
www.raddabarnen.se