Ramanda Saad är en före detta journalist från Syrien och kom till Sverige med sin familj 2013.
Redan som asylsökande och tillfälligt bosatt på en flyktinganläggning i Kolboda utanför Kalmar började Ramanda framstå som en riktig ledarfigur: hon engagerade sig i asylsökande kvinnors friskvård genom att starta dans- och yogacirklar. Vägen från Kolboda till Vänskapen i Kalmar har varit kort och mycket intensiv.
- Efter att jag och min familj fått uppehållstillstånd flyttade vi till Påryd. Där startade jag upp friskvårdsaktiviteter för kvinnor. Vill man bidra till motion och samhörighetskänsla mellan kvinnor så behövs det inte så mycket. Att sätta i gång med morgon- och kvällspromenader var ett stort steg för många, men det uppskattades mycket, berättar Ramanda Saad.
År 2016 flyttade Ramanda till Norrliden med sin familj och där började hon träna kvinnor från olika kulturer på Kalmarhems gym två gånger i veckan. Antalet av kvinnor som ville delta i dessa aktiviteter ökade, relationerna kvinnorna emellan blev starkare och de gemensamma samtalsämnena mellan kvinnorna blev fler och fler.
- Till slut resulterade allt detta i att det hade varit bra att ha en kvinnoförening som skulle finnas till för kvinnor från olika kulturer, säger Ramanda Saad.
Ramanda samarbetade med studieförbunden Bilda och Studiefrämjandet i Kalmar och anställdes senare på studieförbundet Medborgarskolan, där hon arbetar idag. Genom kontakten med studieförbunden kom Ramanda i kontakt med begreppen förening och föreningsliv vilket var av stor betydelse för nästa steg – skapandet av kvinnoföreningen Vänskapen året 2019.
- I början av föreningsverksamheten satsade vi på kvinnors friskvård så som dans, yoga och annan träning. En del aktiviteter var även riktade till barn. I början av 2020 genomförde vi en kulturdag för att lyfta duktiga kvinnors talanger samt en arabisk bokmässa, säger Ramanda Saad.
Den mångkulturella kvinnoföreningen Vänskapen beviljades i december 2020 ett bidrag på 12 500 kronor ur stödet Tillsammans i Kalmar, ett stöd som delas ut av Kalmar kommun. Bedömningen gjordes utifrån att de insatser som föreningen Vänskapen har planerat att genomföra i Norrliden och Berga kommer att påverka många individers etablering i Sverige och deras delaktighet i samhället på ett positivt sätt. Föreningen satsar på språkutveckling, samhällsinformation och samhörighet.
När corona satte stopp för gruppaktiviteter även utomhus slutade inte Ramanda Saad med sina aktiviteter för kvinnor.
- Vi fick gå över till aktiviteter på distans och ordna träffar för kvinnor via chattforum och digitala mötesrum. Vi har bland annat ordnat dansmix och samtal om hälsa och friskvård, säger Ramanda.
Efterfrågan av sådana aktiviteter var stor. Dessutom genomfördes det yogalektioner för barn och ungdomar ute i naturen, tolkning av Folkhälsomyndighetens information och rekommendationer för de äldre samt upplysande samtal om återvinning utomhus.
Ramanda Saad fortsätter med sitt engagemang i kvinnoföreningen och hon har en plan för att utveckla sin verksamhet även om restriktionerna orsakade av pandemin verkar fortsätta även långt in på 2021.
Kontakta föreningen Vänskapen och Ramanda Saad