Fram till 24 januari skärps restriktionerna ytterligare
Att jobba på brandkåren innebär så mycket mer än att åka på larm. Brandkåren ägnar allt mer tid åt att förhindra olyckor.
Brandstationen i Kalmar är framförallt en arbetsplats för brandmän på heltid och brandingenjörer. Har du ett jobb du trivs med men vill vara med och öka tryggheten i din hembygd, kan du bli brandman på deltid i Rockneby, Voxtorp, Påryd eller Tvärskog. Läs mer nedan om du vill bli en av oss.
Just nu söker vi efter deltidsbrandmän i Rockneby, Voxtorp, Påryd och Tvärskog. Är du intresserad? Läs mer nedan under fliken Brandman på deltid!
Som brandman arbetar du med att avhjälpa den skada som inträffat. Det kan innebära många olika typer av insatser som exempelvis släckning av bränder, räddningsinsatser och sanering vid kem- och trafikolyckor samt dykning vid drunkningstillbud. Du kommer även att arbeta med förebyggande brandskydd på olika sätt.
Ett sätt att bli brandman är att läsa utbildningen Skydd mot olyckor (SMO) som arrangeras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Det är en tvåårig eftergymnasial utbildning som finns på MSBs skolor i Revinge och på Sandö, men det går även att läsa utbildningen på distans. Efter utbildningen har du kompetens att arbeta på kommunala räddningstjänster eller inom området skydd mot olyckor.
Kalmar brandkår strävar efter att alla som anställs som brandmän ska ha genomgått utbildningen Skydd mot olyckor. Inför en rekrytering genomförs fysiska tester i form av rullbandstest samt en arbetsrelaterad testbana, se film nedan.Arbetsrelaterad testbana
Styrkeledare är i grunden brandman. Du får arbeta som styrkeledare efter att ha genomgått utbildningen Räddningsledning A. Utbildningen till styrkeledare sker ofta inom ramen för anställningen. Styrkeledaren är chef för skiftlaget och ska styra och fördela arbetet på stationen och vid räddningsinsatser.
De yttre befälen vid Kalmar brandkår har förutom att arbeta operativt som befäl vid olyckor även andra huvuduppgifter, exempelvis intern och extern utbildning och förebyggande arbete i form av tillsyner.
Vill du göra skillnad för andra människor och din hembygd?
Vill du få kunskaper som kan rädda liv och egendom och som gör dig till en trygghet för din arbetsgivare och din omgivning?
Bli då en av oss och jobba som brandman på deltid!
Just nu letar vi efter intresserade personer som vill göra en insats för sin hembygd samtidigt som de får ett omväxlande, spännande och socialt deltidsarbete. För att kunna arbeta som brandman vid någon av våra deltidsstationer i Rockneby, Voxtorp, Påryd och Tvärskog krävs det att du vid larm kan ta dig till deltidsstationen inom fem minuter.
Arbetet, som ibland kan var fysiskt krävande, innebär att det är en fördel om du har bra fysik. Du kommer att få genomföra ett fysiskt test i samband med din anställning där vi ser att du har den fysik som krävs för jobbet. Du måste också ha godkännande från din huvudarbetsgivare.
Efter att du blivit antagen, ska du genomgå din grundutbildning (GRIB). Utbildningen genomförs vid någon av Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) utbildningsplatser, varav Kalmar är en.
Du ansöker genom att skicka ett personligt brev till raddning@kalmar.se.
På Kalmar brandkår arbetar brandingenjörerna med bland annat förebyggande brandskydd, tillsyner, utbildningar och riskbedömningar. De verkar även operativt som räddningschef i beredskap (RCB).
För att bli brandingenjör kan du läsa brandingenjörsutbildningen vid Luleå Tekniska Universitet eller Lunds Tekniska Högskola. Utbildningen omfattar 210 högskolepoäng (3,5 år). Den kan kompletteras med en räddningstjänstutbildning som hålls av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och som är nödvändig för att få arbeta operativt inom kommunal räddningstjänst. Den utbildningen hålls på MSB:s skola i Revinge och är ett år lång.
Räddningschef
Scheelegatan 11
Box 150, 391 21 Kalmar
Stf. räddningschef
Information om användning av fyrverkerier
Informationsfilmer om brandkåren
När något allvarligt händer i vår kommun kommer du hela tiden att hitta aktuell information på webbplatsen.