Här sammanfattar vi svaren på några vanliga frågor om parkering, parkeringsföreskrifter och den kommunala parkeringsövervakningen i Kalmar city.
Syftet med parkeringsövervakningen är att bidra till trafiksäkerhet, framkomlighet och tillgänglighet. Utan övervakning ökar risken att till exempel räddningsfordon, som polis, ambulans och brandkår, inte kommer fram. Det påverkar också trafiksäkerheten negativt, för alla trafikanter
Kommunen måste följa nationell trafikförordning. Kommunen kan inte heller göra egna tolkningar av den. Däremot kan kommunen utfärda lokala trafikföreskrifter (LTF). Exempel på sådana är Kvarnholmen med motortrafik-/fordonstrafiksförbud på Storgatan vissa tider på dygnet och kommunens röda, gröna och gula parkeringszoner. Ibland tas lokala trafikföreskrifter fram tillsammans med medlemsföreningar eller liknande. De kan till exempel handla om att öka tillgänglighet och trafiksäkerhet inom ett speciellt område eller att underlätta för till exempel handel.
Under en pandemifri period är parkeringsplatserna på Kvarnholmen fulla till ungefär 70 procent under avgiftsbelagda timmar. Det innebär att det finns omkring 900 lediga platser. Även om vissa, mer populära parkeringar, ibland är fullsatta innebär det ett överskott av parkeringsplatser totalt.
Kommunen har idag en egen verksamhet med ordningsvakter. Genom att även låta parkeringsvakter ingå i den verksamheten skapas flera fördelar. Även om det utförs som helt skilda uppdrag (en person i tjänst som ordningsvakt agerar aldrig som parkeringsövervakare och tvärtom) hanterar vi skattepengar på ett klokare sätt. Genom den naturliga samordningen som uppstår ökar också trygghetsaspekten i hela Kalmar tätort.
Kommunen får inte tjäna pengar enligt kommunallagen. Uppdraget sköts som ett myndighetsuppdrag med inriktning på samhällsservice. Parkeringsavgifterna används för drift- och underhållskostnader som sopning, sandning och snöröjning och för att täcka de administrativa kostnaderna för betalningstjänster kring parkering. Dessutom subventionerar parkeringsintäkterna periodkort på Kalmar länstrafik så att det blir billigare för alla att resa kollektivt inom kommunen.
Nej, uppdraget ser likadant ut som när det privata bolaget skötte övervakningen. Statistiken för jämförbara perioder visar inga skillnader mellan antalet utfärdade parkeringsanmärkningar.
Det gäller att hitta en balans i ett antal avvägningar. Exempelvis erbjuds möjlighet till dialog mellan föraren av den parkerade bilen och parkeringsövervakare där man kan undvika en anmärkning genom att flytta på sitt fordon efter en tillrättavisning från en parkeringsövervakare. Däremot har övervakaren begränsade möjligheter att aktivt leta efter den som parkerat sitt fordon fel.
Om du anser att du har fått en felaktig anmärkning måste du bestrida den hos polisen. Läs mer här: Parkeringsanmärkning | Polismyndigheten (polisen.se) Länk till annan webbplats.
I Kalmar har vi olika parkeringsområden och parkeringszoner att ta hänsyn till när vi ska parkera.
Betala parkeringsavgiften smidigt genom att ladda ner en app eller SMS-parkera
Boendeparkering finns för Kvarnholmen, Malmen, Norrgård, Bremerlyckan, Gamla stan och Ängö
Du som har betydande gångsvårigheter kan få ett parkeringstillstånd för rörelsehindrad
24-timmars regeln innebär att du får stå parkerad på samma plats under ett dygn
Ställplatser för husbilar i Kalmar kommun