Kalmar kommuns skolor finns i hela Kalmar kommun, nära där eleverna bor. Kalmar kommun arbetar utifrån närhetsprincipen, det vill säga skolorna ska ligga närmare hemmet ju yngre eleven är.
Skolorna som har förskoleklass upp till årskurs 6 ligger i samhällen runt om i Kalmar kommun, medan högstadieskolorna är koncentrerade till stadskärnan eller större samhällen. En kommunal skola är ofta en bärande del i mindre samhällen.
Alla har rätt till en bra skola, oavsett eventuella behov av särskilt stöd. Kommunens skolor välkomnar alla! Tillsammans är detta fundament för en hållbar skola i utveckling.
Från och med höstterminen 2018 blev förskoleklassen en obligatorisk skolform inom skolväsendet. Det innebär att barn som är bosatta i Sverige får skolplikt från höstterminen det år då de fyller sex år och skolplikten blir i och med detta tioårig.
En elev som ska påbörja sin skolplikt i förskoleklass erbjuds plats på en skola i det upptagningsområde som eleven bor i. Önskemål om placering på annan skolenhet än den inom upptagningsområdet kan erbjudas i mån av plats.
Elever i förskoleklass har rätt till kostnadsfria skolmåltider och skolskjutsar.
I Kalmar kommun omfattar den obligatoriska undervisningen i förskoleklass från och med höstterminen 2018 17,5 timmar per vecka, det vill säga 620 timmar per läsår.
Alla barn mellan sex och sexton år är skolpliktiga. Om du önskar, kan ditt barn få börja skolan redan vid sex års ålder. Du har rätt att välja skola, men de barn som bor i upptagningsområdet har förtur. Du kan själv ta reda på vilken skola ditt barn tillhör genom att söka via länken här nedan;Karta över skolors upptagningsområden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Undervisningen är obligatorisk och avgiftsfri. Föräldrarna ska heller inte ha några kostnader för läromedel, skolmåltider eller hälsovård i skolan.
Skolskjuts är också en kostnadsfri tjänst så länge man valt den skola som barnet tillhör. Rätten till skolskjuts har dock vissa begränsningar. Skolskjuts i Kalmar kommun Öppnas i nytt fönster.
Fritidshemmen erbjuder en pedagogisk gruppverksamhet för inskrivna barn i åldrarna 6-12 år, under den skolfria delen av dagen och under loven. Verksamheten kompletterar skolan och ska vara tillgängligt för alla som önskar plats. Anmälan och uppsägning görs via e-tjänst eller genom blanketterna Hitta rätt blankett här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Anmäl via e-tjänst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Öppet fritidshem vänder sig till skolbarn 10-12 år som inte har regelbundet omsorgsbehov. Enstaka dagar, till exempel lovdagar eller enstaka eftermiddagar. Vistelsetiden ska avtalas i förväg via skolans expedition
Vad som gäller vid vårdnadshavares arbetslöshet eller studier hittar du via länken nedan. Under punkt 5.2 kan man läsa vad som gäller.
Tillämpningsföreskrifter för öppet fritidshem Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Utgångspunkten är att en elev placeras på grundskolan enligt närhetsprincipen, i ett så kallat upptagningsområde. Elev har därutöver rätt att välja skola i mån av plats.
Om den önskade placeringen skulle medföra att en annan elevs berättigade krav på placering vid en skolenhet nära hemmet åsidosätts, ska dock kommunen placera eleven vid en annan skolenhet inom sin grundskola. Denna närhetsprincip tillämpas utifrån kommunens upptagningsområden (Skollagen 10 kap. 30§).
Eleven har rätt att välja skola i mån av plats och kan söka plats på en skola i ett annat upptagningsområde. Eleven har rätt till plats på den sökta skolan om det finns plats över efter att andra elevers berättigade krav på placering nära hemmet har tillgodosetts. Det är rektor som avgör om plats finns och ska tillämpa Skollagen 10 kap. 30§ samt urvalsprinciper i turordning 1-3.
När det gäller urval av elever till skolor, tillämpas följande principer i turordning:
Här är alla skolor i Kalmar kommun listade
Frågor och svar för grundskolan i Kalmar kommun
Läsårstider, lov- och studiedagar för skolor i Kalmar kommun
På skolverkets sida kan du läsa mer om betygssättning
En elev som ska börja i förskoleklass erbjuds plats på en skola i det upptagningsområde eleven bor i.
Här listan vi andel behöriga lärare per skola enligt Skolverkets officiella statistik
Inför skolstarten finns det en del saker du som vårdnadshavare måste fylla i för att skolgången ska bli så bra som
För kommunal skola kontakta din skolas handläggare. För ärende gällande fristående skola kontakta central skolskjut