Kostverksamheten arbetar med flera olika åtgärder för att minska klimatpåverkan.
I Kalmar kommuns kostverksamhet används många svenska produkter från närområdet. Exempel är färskt kött, charkprodukter, potatis, kyckling, ägg med mera.
Exempel på ekologiska livsmedel som köps är köttbullar, pannkakor, ägg,
krossade tomater, bananer, mjölk, fil, flera sorters pasta, mjöl, bönor, linser
med mera. Flera av dessa livsmedel är dessutom svenska. Fisken som serveras är ofta MSC-märkt.
Vid upphandling av livsmedel ställs höga krav på kvalitet och djurhållning i enlighet med svenska djurskyddsregler. Vi har tack vare uppdelade upphandlingar flera lokala leverantörer med fina produkter och råvaror, till exempel Ölands potatisförädling (skalad potatis och morötter samt ekologiska ägg) och Charkett i Karlskrona (färskt kött och chark).
Det mesta av kycklingen som serveras kommer från Guldfågeln på Öland. Vi väljer svensk frukt och grönsaker när det är säsong och ekologiskt så långt det är möjligt.
För att minska antalet varuleveranser till våra kök samordnas varudistributionen via en samlastningscentral. Detta är en vinst för miljön samtidigt som det ger en ökad säkerhet på våra skolgårdar.
Matsvinnet i kostverksamhetens kök ska minska med 30 procent från 2018.
I förskolor och skolor mäts serveringssvinnet och i skolorna mäts tallrikssvinnet. Tallrikssvinnet har mätts på skolorna sedan hösten 2013. Mätningen görs fyra gånger om året. I genomsnitt kastas 14-16 gram/elev och dag. Det kastas mindre mat på de skolor där dessa punkter följs:
För dig som vill veta mer om kostverksamheten i Kalmar kommun.
För dig som vill veta mer om hur vi jobbar för bra skolmat och samspel mellan kost och pedagogik.
För dig som vill veta mer om hur vi lagar och serverar goda, kostnadsfria och näringsriktiga måltider.
För dig som vill veta mer om hur Kalmar kommun arbetar med specialkost i förskola och skola.
Kontaktuppgifter kostenheten
Här kan du läsa vad det blir för lunch