Mat i skola och förskola

Serviceförvaltningens uppdrag är att laga och servera goda, kostnadsfria och näringsriktiga måltider. Detta innebär att lunchen ska ge cirka 30 procent av dagsintaget och att det finns preciserade krav vad gäller vissa näringsämnen.

För att uppnå detta följs Livsmedelsverkets riktlinjer, ”Bra mat i skolan” och
"Bra måltider i förskolan". Några exempel på vad råden innebär:

  • Bra fettkvalitet = minska mängden mättat fett och öka mängden fleromättat fett.
  • Kolhydrater av god kvalitet = öka mängden fibrer och fullkorn, samt minska mängden socker.
  • Öka mängden järn, folat och Vitamin D.
  • Minska mängden salt.

För att värna om miljön försöker vi minska på mängden kött och öka mängden vegetabilier. Det gör vi genom att på soppdagar erbjuda vegetariska soppor och utöver det helt vegetarisk mat fem-sex gånger per termin i både förskola och skola. Dessutom erbjuds dagligen ett vegetariskt alternativ på de flesta av våra skolor.

Vi har ett långsiktigt mål i kommunen att 2020 ska 75 procent av våra livsmedel vara ekologiska eller ursprungsmärkta Sverige.

Exempel på ekologiska livsmedel som köps är köttbullar, pannkakor, ägg,
krossade tomater, bananer, mjölk, fil, flera sorters pasta, mjöl, bönor, linser
mm. Dessutom är fisken som serveras ofta MSC-märkt. Det finns en mängd svenska livsmedel på avtalet, några exempel på svenska produkter från närområdet är färskt kött, charkprodukter, potatis, kyckling, ägg med mera.

Kost skola arbetar aktivt med bland annat matsvinnsmätningar för att minska tallrikssvinnet i skolorna.

Vid upphandling av livsmedel ställs höga krav på kvalitet och djurhållning i enlighet med svenska djurskyddsregler. Vi har tack vare uppdelade upphandlingar flera lokala leverantörer med fina produkter och råvaror, t.ex. Ölands potatisförädling (skalad potatis och morötter samt ekologiska ägg) och Charkett i Karlskrona (färskt kött och chark). Det mesta av kycklingen som serveras kommer från Guldfågeln på Öland. Vi väljer frukt och grönsaker efter säsong och ekologiskt så långt det är möjligt. För att minska antalet varuleveranser till våra kök samordnas varudistributionen via en samlastningscentral. Detta är en vinst för miljön samtidigt som det ger en ökad säkerhet på våra skolgårdar.

Bra skolmat handlar inte bara om vad som ligger på tallriken utan är ett
samspel mellan den pedagogiska verksamheten och köket. Den pedagogiska måltiden är ett verktyg för att främja matglädje och social gemenskap. Tillsammans lägger vi grunden för sunda matvanor. På samtliga skolor ska det finnas matråd där elever ges utrymme till inflytande över måltider och måltidsmiljö. På våra förskolor finns kostråd där pedagoger och måltidspersonal ingår. Kundundersökningar görs regelbundet.

Kontakt

Fler sidor inom utbildning och barnomsorg

Förskola 1-5 år

För dig som har, eller kommer att ha, barn i förskola eller pedagogisk omsorg

Grundskola

För dig som är vårdnadshavare till eller elev i någon av våra grundskolor

Gymnasium

Gymnasieutbildning och gymnasieskolor i Kalmar kommun

Särskola

Grundsärskola, gymnasiesärskola och särskild utbildning för vuxna (Lärvux).

Vuxenutbildning

Grundläggande och gymnasial utbildning för vuxna, samt svenska för invandrare.

Senast uppdaterad: 22 januari 2018
Publicerad: 5 juli 2017