Avspärrning av gator för att inspektera gasminibussar. Höga smällar kan förekomma.

Kalmar - Årets studentstad 2023

Drönarfoto över Linnéuniversitetet och Kalmar hamn

Kalmar är Årets studentstad 2023 utsett av Sveriges Förenade studentkårer (SFS), bland annat för att Kalmar är en förträfflig miljö för studenter att bo och leva i. Läs mer om utmärkelsen här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På denna sida samlar vi aktuella händelser och evenemang för detta år.

AKTUELLT FÖR ÅRETS STUDENTSTAD 2023

Årets studentstadslåt
En låt har skapats av studenter på Linnéuniversitetets singer-songwritingprogram för att hylla Kalmar som studentstad. Här kan du lyssna på den. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Studenthandbok
Kalmars studenter får en studenthandbok som heter ”Maxat studentliv! – Allt du behöver veta om Kalmar och lite till”. Hämta ett gratis fysiskt exemplar på kårens expedition i hus Stella! En digital version hittar du här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Välkomstpaketet
I samarbete mellan Kalmar kommun och Linnékåren får nya folkbokförda studenter i Kalmar kommun ett välkomstpaket med presentkort på 1000kr till handelsstaden Kalmar. Läs mer om välkomstpaketet hos Linnékåren här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Overallsmärke Kalmar - Årets studentstad 2023
Självklart finns ett specialframtaget overallsmärke för Årets studentstad 2023! Märket finns att hämta i de arrangemang som Kalmar kommun är med i, exempelvis på Välkomstmässan den 12 september.

Utveckling
Det har hänt mycket genom åren då Kalmar varit universitetsstad! Det finns en sammanställning av hur Kalmar utvecklats som universitetsstad och hur kommunen jobbar med detta. Läs mer och ladda ner här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

EVENEMANG FÖR STUDENTER 2023


Inflyttarträffar
Träffar för nyinflyttade av alla åldrar i Kalmar, arrangeras flera gånger om året. Nästa tillfälle är den 9 september på Friskis & Svettis.
Arrangör: Kalmar kommun. Mer info och anmälan här.

Suicidpreventiva dagen 10 september
10 september. Internationella suicidpreventiva dagen, en dag som lanserats av Världshälsoorganisationen (WHO) i syfte att öka kunskapen om att förebygga suicid.

Välkomstmässa 12 september
Den 12 september kl. 10:00-14:30 sker välkomstmässan på universitetskajen.
Arrangör: Linnekåren. Mer information här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kulturfrukostar
Här får du koll på kulturlivet i Kalmar. Studenter är särskilt inbjudna till Kalmar kommuns kulturfrukostar. Nästa tillfälle är den 19 september kl. 07:30-08:45 på Kalmar slott. Kontakta kulturutvecklare Fanny.Loeb@kalmar.se om du vill ha mer information om kulturaktiviteter!
19 september - Anmälan stängd.
14 november - Mer information och anmälan i denna PDF. Pdf, 115.7 kB, öppnas i nytt fönster.

Nätverksfrukostar
Vid flera tillfällen under året arrangeras Karriärfrukost - ett tillfälle för studenter att träffa potentiella arbetsgivare eller få mer information om näringslivet i Kalmar. Gratis frukost och trevligt mingel.
Arrangör: Linnéuniversitetet, Drivhuset, Linnékåren och Kalmar kommun

Nästa nätverksfrukost är den 17 oktober kl 08.30-10.00. Det är drop-in för studenter. Mer information finns på näringslivswebben här: Nätverksfrukost på Linnéuniversitetet - Näringslivswebben (kalmar.se) Länk till annan webbplats..

Kalmar Pride 23 september
Var med och fira allas lika värde och rätt till kärlek! Linnékåren och Linnéuniversitetet kommer att gå gemensamt i Prideparaden och alla studenter är välkomna att gå med. Mer info på kalmarpride.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

SCENKONST KALMAR

Gå på teater till studentpris! Ordinarie pris för vuxna är 295 kr och för ungdom (25 år) och studerande 150 kr. Det går även att lösa medlemskap i Scenkonst Kalmar, en del av Riksteatern, som ger rabatter.

Här är höstens program, som även finns som PDF här. Pdf, 891.3 kB, öppnas i nytt fönster.

I AFTON: FUX - en lokalodlad talkshowkväll med gäster och orkester
Kalmar Teater - 7 september kl. 19:00
Eldsjälar, förebilder och lokala vardagshjältar står i fokus när kalmarfödde skådespelaren, dragartisten och programledaren Robert Fux bjuder in till sin glittrande talkshow. En kväll i kärlekens tecken som hyllar stadens mod och bjuder på samtal, uppträdande och tänkvärda perspektiv. Allt till tonerna av husbandet, bestående av kalmarmusikerna, Thomas Hertzman, Ove Lindqvist och Björn Erlandsson. Dresscode: så glittrigt du vågar!

Fjärilsvingar
Byteatern Kalmar Länsteater - 16 september kl. 19:00
”Du skakar i hela kroppen. Du hör dina egna hjärtslag och du hyperventilerar. Men du har bestämt dig för att det är idag det måste hända. Du har lovat dig själv att inte fega ur den här gången också”. Fjärilsvingar är en gripande föreställning om att komma ut som transperson och i den processen tackla både sina egna och andras fördomar.

Lo Ragnar& Nino
Byteatern Kalmar Länsteater - 25 oktober kl. 19:00
Lo Ragnar & Nino är en poesipärla i två akter. På scenen får vi se Lo Ragnar Lindström och Nino Mick framföra sina dikter. Det blir medryckande och berörande när nyskrivna texter blandas med nyskriven musik.

FAKK ALLA
Kalmar Teater – 8 november 19:00
I FAAK ALLA lägger vi fokuset på tjejerna i de livsstilskriminella miljöerna. De har flyttat fram sina positioner, fått mer inflyttande och är i högre utsträckning inblandade i morden som sker. Allt detta pågår i skymundan eller lyfts sällan eller aldrig i media och det offentliga samtalet. FAKK ALLA är en monologföreställning med skådespelaren Sofia Karemyr. En produktion från Fryshuset i samarbete med Dramaten.

Efter tystnaden
Byteatern Kalmar Länsteater den 23 och 24 nov kl.19:00
Ett samarbete med Kalmar Teaterförening.
I en avlägsen del i nordöstra Brasilien, där dammet ständigt är närvarande och vatten är en lyx råder stor ojämlikhet. Land har länge tagits med våld från bönderna och kräver, då som nu, många liv. Föreställningen, som spelas på portugisiska och textas till svenska och engelska, bygger på den prisbelönta och uppmärksammade romanen Torto Arado av Itamar Vierira Junior.

Är du ett företag eller organisation i Kalmar som har erbjudanden eller idéer om samarbeten med studenter? Hör av dig till oss så kan vi lyfta ditt evenemang eller aktivitet på denna sida.

Kontaktuppgifter
Alexandra Petrakou - Universitetsstrateg Kalmar kommun
Tel: 010-352 01 71
Mail: alexandra.petrakou@kalmar.se