Ett år i rosenträdgården

Rosa rosor och skylt i rosenträdgården.

När rosenträdgårdens trädgårdsmästare Evelina Engholm beskriver hela årets arbete i rosenträdgården så märks det att det myllrar av liv i jorden året om, och att våra rosor behöver lite hjälp på vägen för att trivas och må bra.

Detta ger oss också en liten fingervisning om hur vi ska sköta om våra rosor i trädgården eller kolonin därhemma.

Trädgårdsmästare Evelina berättar om året i rosenträdgården

Under ett år i Rosenträdgården är det mycket skötsel för att kunna nå upp till den standard som trädgården har. För att ge en överblick över det arbetet vi gör i Rosenträdgården under ett år tänker jag här beskriva vad vi gör och varför. Att sköta 1000 plantor med rosor tar sin lilla tid.

Vissen ros på vintern.

Vårvinter januari-mars

Under vintern undrar alla alltid vad en trädgårdsmästare gör. Allt arbete utgår helt ifrån vilket väder det är. Om det är snö, tjäle, plusgrader eller om det töar. Är det milt så kan man även under denna årstid behöva rensa ogräs.

Just vårvintern är lugnare i Rosenträdgården. Då kollas trädgården över några gånger i veckan. Vi håller efter så att inget knäcks av tung snö. Plockar skräp, plockar grenar som trillat ner och håller ett öga på lekplatsens utrustning så allt är helt. Eventuellt beskärs vissa träd och buskar.

Rosa ros med rosenknopp.

Vår april-maj

När det börjar kännas som att våren är på väg börjar den stora vårstädningen. Då behöver man ha kunskap för att städa lagom i en trädgård. Allt naturmaterial ska inte städas bort utan lite måste även få gå ner i jorden för att öka mullhalten och för att bidra med mat till alla insekter och mikroorganismer i jorden. Det värsta ogräset som överlevt vintern rensas bort. Varje ros får en näve med benmjöl vilket är långtidsverkande näring som rosorna gillar. Sedan ska alla kupningar som vi la på under vintern försiktigt krattas ut.

Beskärningen av rosorna är ett stort och viktigt jobb i trädgården som kräver kunskap. Alla ska ha olika typer av beskärning beroende på vilken typ av ros det är. Så detta är något som vi lägger mycket tid på för att få rosorna att blomma maximalt under sommaren.

Hand som håller under rosa ros med många kronblad.

Sommar juni-augusti

Under sommaren är vårt jobb att se till att Rosenträdgården är så fin den bara kan bli, att vi visar upp den från sin allra bästa sida. Då är det arbetsuppgifter så som ogräsrensning i rabatter och grusgångar, gräsklippning och trimning. Även om hela trädgården har ett bevattningssystem så som droppbevattning som fungerar utmärkt, så måste vi ändå fylla vattensäckar till träden och vissa ytor måste även vattnas med slang.

Beskärning är något som vi också utför under sommaren men då är beskärningen mer riktad på att forma buskarna så de inte växer i väg åt ett håll som vi inte vill ha dem. Deadheading är något som vi ägnar mycket tid åt. Det går ut på att plocka bort vissna rosor och de rosor som nästan vissnat för att på så sätt stimulera att rosen bildar fler knoppar och för att få ett fräscht intryck.

Att jobba nära en trädgård är viktigt ur många aspekter. Men viktigast är ändå att se vilken status växterna har. Att se när något förändras, om det är någon sjukdom som behöver behandlas så som till exempel mjöldagg, bladlöss med mera. Det är alltid bra att bekämpa så tidigt som möjligt för att minimera spridningen. Då blandar vi ett bekämpningsmedel efter ett recept som vi fått av Christer Jonsson på Sydostrosen som såklart är giftfritt. Sedan är det kontinuerligt sprayande av alla rosor med symptom.

Där människor vistas så blir det ofta skräp kvar. Detta är vi relativt förskonade från i Rosenträdgården så vi slipper lägga onödigt mycket tid på skräpplockning. Detta gynnar besökarna då vi i stället kan lägga mer tid på själva trädgården.

I Kalmar Rosenträdgård pratar vi mycket trädgård med besökarna. Många är väldigt intresserade av de olika växterna, sjukdomar, skötsel och vattning. Men framför allt så kommer de fram bara för att ge oss beröm över vilken fantastisk plats de har fått tillgång till och för att berätta hur ofta de är där och njuter. Detta har verkligen blivit en trädgård för alla! Enligt barnen är det den bästa lekplatsen i hela Kalmar, för de äldre den perfekta mötesplatsen för avkoppling och chans att umgås. En vacker plats för hundpromenader och picknick. Även fritids och förskola spenderar mycket tid här och tar med sig fika till det lilla rosa huset.

Persikofärgad ros.

Höst september-november

När hösten är på väg så slutar vi med deadheading av rosorna för att de rosor som bildar nypon ska ha en chans att göra det. Vi klipper ner vissa perenner som redan vissnat ner men låter många av dem vara kvar till våren för att näringen ska få gå tillbaka ner i plantan och för att det är så fantastiskt med en frostig trädgård under vintern. Gräsklippningen fortsätter så länge som gräset växer. Löven börjar falla ner, vi tar inte upp några löv i Rosenträdgården utan vi klipper ner dem i gräset eller blåser in dem i rabatterna för att de ska kunna förmultna tillbaka ner i jorden.

Vinter december-januari

Under vintern är det allmän uppsikt över trädgården som gäller. Det största arbetet under denna säsong är att kupa rosorna. Kupningen görs när rosorna har gått ner i vila, dels för att skydda rosorna mot kyla, dels för att ligga steget före när det gäller att tillföra gödsel. Vi blandar då vanlig planteringsjord och kogödsel i en cementblandare. Denna blandning fördelar vi ut med ungefär 2 skyfflar per ros på alla 1000 rosor. Denna uppgift tar cirka 2 veckor för en person att utföra. Detta betyder att vi sen till våren bara tillför benmjöl och sedan är gödslingen färdig.

Publicerad: 17 februari 2023