En solig vårdag i maj stod Mathias Rask, ingenjör för planerat underhåll på serviceförvaltningen, utanför Rådhuset på Stortorget i Kalmar.
Mathias arbetar med att planera, besikta och verkställa underhåll på byggnader som Rådhuset med hjälp av Kalmar läns museum och Länsstyrelsen. Arbetet går ut på att bland annat bedöma hur skicket är på byggnaden och inom vilken tid ett underhåll behöver utföras.
Han berättar att det roligaste med jobbet är att få träffa alla människor och att få ta del av Kalmars byggnader.
– Det är roligt att veta att vi värnar om vår kommun och våra byggnader och att man arbetar för att de ska finnas kvar så länge som möjligt, säger Mathias.
Rådhuset stod klart år 1693 och när renoveringen av fasaden skulle utföras så gick man tillbaka och kollade på hur byggnaden hade sett ut i sitt ursprungliga skick. När det kommer till äldre byggnader krävs det att utgå från ett hantverksmässigt arbetssätt. Mathias berättar att nya byggnader ofta går att arbeta efter med en form av mall då de har ett standardmått som äldre byggnader inte har.
Förutom att utföra åtgärder på byggnadens utsida, arbetar också Mathias och hans kollegor med invändig uppfräschning som målning av väggar och byte av golv.
Han berättar även att hans intresse för Kalmars byggnadshistoria har utvecklats över tid.
– Intresset har utvecklats över tid och då brinner man för att byggnaderna ska stå kvar länge. Rådhuset är en pampig byggnad som ramar in torget och gör sin plats, säger Mathias.
Som förbipasserande tipsar Mathias om att titta upp på byggnaden och lägga märke till stentavlorna, som även de har genomgått underhåll för att bevaras så länge som möjligt.
Dörby före detta brandstation är en kulturhistoriskt särskilt värdefull byggnad enligt plan- och bygglagen.
Nelsonska huset är ett av flera byggnadsminnen på torget som Kalmar kommun förvaltar.
Teatern ritades av arkitekt Bror Carl Malmberg och byggdes under 1860-talet.