Om du bor på landet och inte kan ansluta till det kommunala avloppsnätet får du rena avloppsvattnet i en så kallad enskild avloppsanläggning. Innan du anlägger enskilt avlopp måste du ha tillstånd från kommunen att göra det.
I Kalmar kommun är det olika krav på rening av enskilda avlopp beroende på var fastigheten ligger. Nära kusten och vid sjöar och vattendrag, i vattenskyddsområden och i tätbebyggda områden ställer vi högre krav på reningseffekt än i de andra delarna av kommunen. Vilka krav som ställs på just din anläggning prövar vi när du söker ditt tillstånd.
Avloppsvatten från hushåll innehåller bakterier, virus, läkemedelsrester, miljögifter, näringsämnen med mera. Utsläpp av orenat avloppsvatten kan förorena dricksvattenbrunnar, påverka badvattenkvaliteten samt orsaka övergödning. Det är därför viktigt att avloppsanläggningen är anlagd på rätt sätt och på en lämplig plats. En avloppsanläggning måste även skötas och underhållas för att den ska fungera och rena avloppsvattnet.
Om du funderar på att anlägga ett avlopp är det viktigt att du tar reda på vilken typ av anläggning som kan vara aktuell hos dig och att den uppfyller kraven för området där du bor. Vi på samhällsbyggnadskontoret kan ge information men inte planera avloppet åt dig. Tips och råd vid planeringen finns på Avloppsguiden och på Havs- och vattenmyndighetens webbplats.Avloppsguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Havs- och vattenmyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ta hjälp av en erfaren entreprenör för att planera anläggningen. Några entreprenörer har gått igenom en speciell diplomutbildning för enskilda avlopp.
I ansökan måste du kunna beskriva förutsättningarna på den plats där du tänker bygga din avloppsanläggning. De flesta avloppsentreprenörer hjälper till med nödvändiga undersökningar om det ingår i ert avtal.
När du tänkt igenom vilken typ av avloppsanläggning du vill bygga och var du vill placera den fyller du i ansökningsblanketten och skickar in den till samhällsbyggnadskontoret. Bifoga en karta över tomten med inritad avloppsanläggning och egen samt grannars vattentäkter inom 200 m markerade. Be gärna dessa grannar om intyg på att de godkänner placeringen av avloppsanläggningen.Karta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Ansökan om enskilt avlopp Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Lämna in ansökan i god tid innan du planerar att påbörja arbetet eftersom det krävs både inspektion och samråd med eventuella grannar i närheten innan tillstånd kan lämnas. Du får inte påbörja byggandet av avloppsanläggningen innan du fått ett skriftligt tillstånd från samhällsbyggnadsnämnden. Den som bygger en avloppsanläggning utan att först ansöka om tillstånd och invänta tillståndsbeslut kan få betala en miljösanktionsavgift på 5 000 kr.
När anläggningen är klar ska din entreprenör skicka in ett utförandeintyg för anläggningen av avloppet.
Lämna utförandeintyg för anläggning av enskilt avlopp Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
För handläggningen av ansökan tar vi ut en avgift enligt fastställd taxa.
Avgifter för tillstånd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Om du inte vill ha en vanlig vattentoalett finns flera alternativ till exempel förmultningstoaletter och separationstoaletter. För att inrätta en förmultningstoalett, eller annan liknande toalett krävs anmälan. Det ställs även vissa krav på hur du sprider restprodukterna.Anmälan förmultningstoalett Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vi lovar att du får ett beslut om ditt enskilda avlopp inom fyra veckor efter att en komplett ansökan har lämnats in.
Många gånger blir det billigare om flera fastigheter går ihop för att anlägga en gemensam reningsanläggning eller skapa ett gemensamt ledningsnät som kan kopplas till det kommunala avloppsnätet.
Alla avloppsanläggningar kräver skötsel och underhåll för att fungera. Som fastighetsägare ansvarar du för skötsel och kontroll av din anläggning. Du bör gå igenom den minst en gång per år, titta i alla brunnar samt kontrollera övriga delar av anläggningen så att den fungerar som den ska.
Vid slamtömning noterar ibland chauffören att anläggningen är översvämmar eller att något annat är fel. Den informationen får vi från Kretslopp Sydost. Vi kontaktar då fastighetsägaren som får tre månader på sig att åtgärda felet och informera kommunen om att det är gjort. Annars gör vi tillsynsbesök. .Avloppsguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
De enskilda avloppen står för det näst största utsläppet av näringsämnet fosfor till vårt kustvatten. Övergödningen leder till algblomning, igenväxta vikar och minskad fiskreproduktion. Under flera år har kommunen kontrollerat de omkring 3500 enskilda avloppen som finns i Kalmar kommun, för att se om de uppfyller lagens krav på rening. Målet är att kommunens samtliga enskilda avloppsanläggningar ska leva upp till gällande krav enligt miljöbalken. Vi har ungefär 20 % av avloppen kvar att kontrollera. Om anläggningen inte uppfyller kraven får fastighetsägaren tid på sig att bygga en nya avloppsanläggning.
Du som fastighetsägare ansvarar för att avloppsanläggningen på fastigheten uppfyller reningskraven och att anläggningen åtgärdas om den har brister. För att kontrollera att avloppet fungerar och uppfyller kraven gör kommunen tillsyn. Vi utför tillsyn på både nya och äldre anläggningar.
sam.byggnadskontoret@kalmar.se
Storgatan 35 A
Box 611, 391 26 Kalmar
Det är Kalmar Vatten AB som fakturerar vattenavgifter i Kalmar kommun.
Kontakta oss vid frågor om egen brunn. Kalmar vatten sköter det kommunala vattnet
Låg vattennivå kan ge problem med din enskilda brunn
Det är Kalmar Vatten som sköter den kommunala avloppshanteringen i Kalmar kommun.
Det är mycket att tänka på när du ska ansluta din fastighet till allmän VA-anläggning. Kalmar Vatten hjälper dig!
Hur du får tag på vatten vid vattenbrist eller vattenavbrott och hur du sparar vatten.
Använd inte vatten från våra åar för att bevattna fält och trädgårdar