Riskbedömningen och kontrollplanen hjälper dig identifiera risker och undvika fel under byggprojektet. När riskmomenten som finns i projektet är identifierade är det lättare att ta fram förslag till kontrollpunkter och kontrollplan.
Innan du tar fram förslag till kontrollplan behöver du göra en riskbedömning. Alla ärenden stora som små ska tillsammans med kontrollplanen visa upp en dokumenterad riskbedömning. De identifierade riskerna och riskåtgärderna i riskbedömningen noteras sedan som kontrollpunkter i kontrollplanen.
Det krävs att projektörer och entreprenörer är utsedda innan arbetet med en riskanalys kan påbörjas. Bäst är om samtliga parter som är involverade i ditt projekt hjälps åt att ta fram risker och riskåtgärder. Hur komplex din åtgärd är påverkar omfattningen av handlingarna. Kom ihåg att lämna in en organisationslista med aktörer som varit involverade i riskbedömningen.
En riskbedömningen ska aldrig innehålla punkter om arbetsmiljö utan endast byggtekniska frågor.
Mall för riskbedömning Word, 102 kB, öppnas i nytt fönster.
Exempel riskbedömning Pdf, 83.8 kB, öppnas i nytt fönster.Guide för riskbedömning och kontrollplan Pdf, 136.4 kB, öppnas i nytt fönster.Information om riskbedömning på Boverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Det ska finnas en kontrollplan för de flesta bygg-, rivnings- och markåtgärder som kräver lov eller anmälan. Byggherren är ansvarig för att upprätta kontrollplanen men kan ta hjälp av de som ingår i projektets organisation. Projektörer och entreprenörer kan med sin specialkompetens inom sina områden peka ut vad som särskilt bör bevakas och kontrolleras. I de fall det krävs en kontrollansvarig ska den personen hjälpa byggherren att ta fram ett förslag till kontrollplan.
Här kan du läsa mer om kontrollansvarig
En kontrollplan ska vara anpassad till omständigheterna i det enskilda byggprojektet. Det innebär att den ska var objektspecifik och ha den detaljeringsgrad som behövs för att säkerställa att tekniska krav uppfylls. Den ska också säkerställa att både förbudet mot förvanskning och att kraven på varsamhet följs.
Kontrollplanen ska innehålla de kontrollpunkter som utgör kritiska moment och som har identifierats i riskbedömningen. Den ska även innehålla information om vilka som ingår i byggherrens organisation. Kontrollplanen ska svara på frågorna:
Mall för kontrollplan Word, 108.7 kB, öppnas i nytt fönster.
Exempel kontrollplan Pdf, 89.2 kB, öppnas i nytt fönster.Guide för riskbedömning och kontrollplan Pdf, 136.4 kB, öppnas i nytt fönster.Boverkets checklista för att ta fram en kontrollplan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Detaljplanen avgör hur du som fastighetsägare får bebygga din fastighet.
Vi kan hjälpa dig med utsättning och andra mätningsuppdrag.
Strandskydd gäller vid kusten och vid alla sjöar och vattendrag.
Om förorenade områden i kommunen och hur vi arbetar med dem.
Ändringar i antal bostäder i en fastighet ska rapporteras till oss.
Kartor du behöver för bygglov. Exempelvis nybyggnadskarta, utdrag ur baskartan och situationsplan.
Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna vi får om bygglov.
Prislista för bygglovstjänster och planbesked samt mät- och karttaxa
Om villkoren i vår servicegaranti
Använd ledningskollen för att snabbt se var ledningar finns nergrävda.
Har du fått ett meddelande från oss om grannehörande? Då hittar du handlingarna här.
Här får du förklaringar på vanliga begrepp inom bygglovsprocessen.
Här hittar du Kalmar kommuns kulturmiljöportal.
Här hittar du information om dina skyldigheter som fastighetsägare och hur du anmäler en ovårdad eller olovlig fast