Alternativ till uppvärmning via el eller fjärrvärme är att installera en värmepump eller elda med ved eller olja.
Om du ska installera en värmepump som utnyttjar berg, jord, grundvatten, sjövatten eller havsvatten som värmekälla måste du anmäla det till kommunen först.
I Halltorps yttre vattenskyddsområde, Gårdsryds vattenskyddsområde samt skyddsområdet för ytvattentäkten Hagbyån, krävs det tillstånd för att installera en värmepump.
Obs!
Anmälningsplikten gäller inte för värmepumpar som utnyttjar luft som värmekälla.
När vi handlägger din ansökan tar vi hänsyn till var du har placerat din anläggning och vilka kemikalier du kommer att använda. Främst för att förebygga risken för läckage till grundvatten eller luft, men också för att förebygga att olika värmepumpar tar värme ifrån varandra.
Det är viktigt att du lämnar in anmälan/ansökan om tillstånd till oss innan du börjar anlägga din värmepump, annars riskerar du att få betala en miljösanktionsavgift.Ansökan om anläggning av värmepump Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Granneintyg- installation av bergvärme Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vägledning vid brunnsborrning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vi lovar att du ska få ett beslut om din värmepumpsansökan inom 4 veckor efter att en komplett ansökan har lämnats in.
Om du eldar med olja och har en oljecistern gäller särskilda regler.Mer om regler för cisterner Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Allt fler eldar med ved och andra biobränslen istället för olja. Detta är positivt ur klimatsynpunkt eftersom det minskar påverkan på växthuseffekten. Det minskar även beroendet av olja som är en begränsad resurs.
Om du har en vedpanna för uppvärmning och varmvattenproduktion ska den vara miljögodkänd eller försedd med ackumulatortank. Om detta saknas får du som bor i detaljplanelagt område inte elda under perioden 1 juni-15 augusti.
När du eldar är du skyldig att se till att det inte stör någon annan. Det är inte heller tillåtet att elda med vad som helst.
Du får till exempel inte elda:
Kalmar Energi ansvarar för elledningarna och för att överföringen av elen fungerar i hela Kalmar tätort
Kostnadsfri energirådgivning och tips och råd om hur du sparar energi.
Fjärrvärme - enkelt och bekvämt!
Här kan du hitta Kalmars vindkraftsplan