För att gynna den biologiska mångfalden har vi anlagt fruktlundar på flera platser. Det är ett sätt att erbjuda mat och boplatser för våra viktiga pollinerande insekter, som behövs för att vi ska kunna få frukt och grönsaker.
Kalmar kommun arbetar med att utveckla grönområden för att gynna den biologiska mångfalden. Som en del i det arbetet har vi anlagt fruktlundar på ett antal platser.
I fruktlundarna kommer fruktträd, bärbuskar och andra blommande växter att hjälpa insekter med ett tillskott på nektar och pollen. Pollinatörer är de som pollinerar växter, det vill säga tar pollen från en blomma till en annan så att ett frö kan skapas och växten kan sprida sig. Vi människor har stor nytta av pollinering eftersom det är en förutsättning för att få frukt och grönsaker. Utan pollinering hade vi exempelvis inte haft äpplen, körsbär eller tomater.
Om du har smakat ett bär eller en frukt i våra fruktlundar och är nyfiken på vad det är för sort, kan du se det i våra kartor över fruktlundarna.Fruktlundskartor
Det är inte bara honungsbin från bikupor som pollinerar våra växter, utan vilda insekter är minst lika viktiga. Förutom humlor och solitära bin är bland annat blomflugor och fjärilar viktiga. Mängden blomrika ängs-och hagmarker med växter som olika insekter behöver har minskat kraftigt och därför minskar även de pollinerande insekterna. Många pollinerande insekter är med på rödlistan för hotade arter. För att gynna de pollinerande insekterna behövs olika arter av blommande träd, buskar och örter, men också boplatser i form av bland annat sandig mark, gamla träd och stenrösen. Fruktlundarna är ett sätt att erbjuda mat och boplatser för våra viktiga pollinerande insekter.
Till fruktlunden är kalmarbor, besökare, skolor, föreningar med flera välkomna att komma och plocka frukt för eget bruk.
I vanliga fall får du inte plocka blommor och annat i anlagda planteringar. Men i de kommunala fruktlundarna får du gärna plocka frukt och bär, antingen för att äta direkt på plats eller för att göra en paj till fikat hemma.
I fruktlundarna bor många av våra viktiga pollinerande insekter. För vara rädda om dem och för att fruktlunden ska fortsätta vara en trevlig plats att komma till vill vi att du visar hänsyn genom att:
Tack för visad hänsyn och smaklig frukt- och bärstund!
Genom att städa lite mindre i din trädgård och låta till exempel nässlor vara kvar ger du mat till insekterna. Många olika fjärilslarver har nässlor som sin huvudföda, utan nässlor inga nässelfjärilar! Låt gärna en del av gräsmattan vara oklippt så att klöver med mera får blomma.
Ordna boplatser till insekterna genom insektshotell eller öppna sandytor. Insekter behöver också dricka, ställ gärna ut en skål med vatten.
Plantera växter som blommar under stor del av året, insekterna behöver pollen och nektar för att kunna överleva. Vårblommande lökar är en välkommen födokälla för humledrottningar som precis har vaknat.
Kryddväxter som timjan och lavendel är särskilt rika på nektar och är riktiga insektsmagneter.
Även en kruka med sommarblommor gör skillnad. Leta efter fröblandningar som lockar bin och fjärilar.
Projektet med att plantera fruktlundar är medfinansierat av statliga bidrag till lokala naturvårdsprojekt.
Här får du mer information och konkreta tips på hur du kan få en grönskande och giftfri trädgård.
Kalmar kommun skapar gräsmatteängar för att se till att fjärilar, bin och andra pollinerande insekter hittar mat.
Främmande, invasiva arter har stor påverkan på vår biologiska mångfald.
I Kalmar kommun finns många gamla ekar och sällsynta arter som lever i dem. Vi jobbar för att bevara dessa.
Vi har gjort en inventering av några särskilt intressanta områden i kommunen där sällsynta arter lever.