När en person har avlidit ska det göras en bouppteckning. I vissa fall kan den ersättas med en dödsboanmälan.
En dödsboanmälan gäller om den avlidnes tillgångar inte täcker begravningskostnaderna och övriga kostnader i samband med dödsfallet. Om den avlidne var gift räknar man även med hens eventuella andel i den efterlevande makens eller makans giftorättsgods till tillgångarna.
Det är kommunens socialnämnd som utreder om förutsättningar finns för att upprätta en dödsboanmälan. Uppgifter som är nödvändiga för att utredning ska kunna genomföras är:
En dödsboanmälan gäller om den avlidnes tillgångar inte täcker begravningskostnaderna och övriga kostnader i samband med dödsfallet. Om den avlidne var gift räknar man även med hens eventuella andel i den efterlevande makens eller makans giftorättsgods till tillgångarna.
De pengar som eventuellt finns kvar i dödsboet, efter att en skuld med säkerhet och begravningskostnaderna har betalats, fördelas på de övriga skulderna. Dessa har lika rätt inbördes, vilket betyder att varje fordringsägare får betalt i proportion till sin fordran.
Om den avlidnes skulder är större än tillgångarna kan inte skulderna betalas i sin helhet. Arvingar ärver inte skulder, utan skulder som inte kan betalas med tillgångar ur dödsboet avskrives.
Inkomster som pension, bostadsbidrag, lön eller liknande betalas ut den månaden personen avlider. I vissa fall kan innestående lön betalas ut månaden efter.
Testamente, äktenskapsförord och efterarv kan ibland vara ett hinder för dödsboanmälan. Vid tveksamhet eller då efterfrågade underlag inte lämnas in, kan dödsboanmälan avvisas.
Det är kommunens socialnämnd som ansvarar för att upprätta en dödsboanmälan och skicka vidare till Skatteverket. Efterlevande kan begära en inregistrerad kopia på dödsboanmälan och skicka till de eventuella fordringsägare som finns. Detta kan vara nödvändigt för att de ska kunna skriva av de fordringar som finns i dödsboet.
I vissa fall kan det bli aktuellt att ersätta dödsboanmälan med en bouppteckning. Exempel på detta är om tidigare okända tillgångar uppdagas och att det i samband med detta visar att dödsboets tillgångar överstiger de eventuella skulder som finns. En bouppteckning görs via Skatteverket.
Om den avlidnes tillgångar inte räcker till begravningskostnaden kan du ansöka om ekonomiskt bistånd. De eventuella tillgångar som finns ska i första hand användas till begravningskostnaderna eftersom detta går före alla andra kostnader som kan belasta dödsboet.
Ekonomiskt bistånd kan beviljas enligt 4 kap 1 § Socialtjänstlagen till dödsbo för skäliga begravningskostnader om behovet inte kan tillgodoses med dödsboets egna medel och tillgångar.
Enligt Socialstyrelsens allmänna råd för ekonomiskt bistånd till begravningskostnader ska kostnad för begravning i första hand täckas av tillgångar i dödsboet. Om dödsboet saknar tillgångar helt eller delvis, bör socialnämnden ge ekonomiskt bistånd som möjliggör en värdig begravning. Ekonomiskt bistånd till begravningskostnader bör i regel inte vara högre än ett halvt prisbasbelopp. Aktuellt prisbasbelopp finns på Socialstyrelsens webbplats.
När en anhörig dör Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Skatteverket, Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten samlar det du behöver vad du behöver göra när en närstående dör.Efterlevandeguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kontaktcenter
Stadshuset
Östra Sjögatan 18
Box 611
391 26 Kalmar
Vad du bör tänka på när någon anhörig har avlidit