Ett hus för hushållets grovgöra 

Gårdens uthuslänga. Närmst i bild är brygghuset i en beigegrå kulör. Därefter följer drängstuga, vedbod, dass och hönshus.

Gårdens uthuslänga. Brygghuset ligger närmast i bild. Därefter följer drängstuga, vedbod, dass och hönshus.

Brygghuset var gårdens grovkök. Här utfördes alla de skrymmande och stökiga sysslor som krävdes i ett självhushåll. Detta var en av tjänstefolkets viktigaste arbetsplatser och framför allt gårdens pigor tillbringade mycket tid här.

Ett hushåll före snabbköpens och hushållsmaskinernas tid var arbetskrävande. Många sysslor som att tvätta, slakta, sylta, safta och ysta var stökiga och krävde utrymme. För att slippa göra dem i köket fanns ett brygghus. Eftersom de flesta av arbetsuppgifterna krävde varmvatten fanns här en eldstad. Inne i brygghuset fanns stora grytor, kar, laggkärl och tråg för att koka, skölja och förvara det man arbetade med.

Äldre fotografi från byggnaderna, tagna från en grusad gatan utanför. Närmst i bild är bostadshuset och därefter ligger brygghuset.

Krusenstiernska gårdens byggnader sedda från Stora Dammgatan. Fotografi från väster. Brygghuset har en skorsten och är den byggnad i uthuslängan som ligger närmast bostadshuset. Bilden saknar datering men är troligen tagen någon gång under 1940-talet, strax efter att Krusenstiernska gårdens stiftelse tog över som ägare.

En interiörbild på brygghuset. I mitten av rummet finns stora tunnliknande kärl, på ett bord och en bänk till vänster i bild står mindre kärl, korgar och redskap.

Brygghuset på Krusenstiernska gården idag. I rummet finns föremål som användes vid olika sysslor. De stora tunnliknande kärlen rakt fram i bild är troligen så kallade mjölståndor, som användes till förvaring av mjöl. De mindre handtagsförsedda träkärl som står på bänken intill är mjölkstävor.

Att tvätta var en av de återkommande, tunga sysslorna. I brygghuset kokades tvätten och gnuggades på tvättbräda för att bli ren. Den togs sedan till något av stadens fyra klapphus för att sköljas. Från Krusenstiernska gården var det närmast till Slottsfjärdens klapphus. Så skulle tvätten hängas på tork, utomhus eller på en torkvind. Sist skulle lakan, handdukar och dukar manglas. Man tvättade vid några få tillfällen varje år. Från att tvätten lagts i blöt till att den åter låg i skåp eller kistor tog det flera dagar.

Fotografi av brunnen inne på Krusenstiernska gården. På bilden är även två kvinnor.

Krusenstiernska gårdens brunn. Fotografi från tiden omkring sekelskiftet 1900. Det finns inga uppgifter om vilka kvinnorna på bilden är. Troligen var de tillfälligt anställda för att hjälpa till på gården. Kanske förberedde man just för en stortvätt.

Fotografi från tidigt 1900-tal av Slottsfjärden. I förgrunden syns en båt och i bakgrunden Kalmar slott. Bakom båten finns träbyggnader som inte står kvar idag.

Fotografi av Slottsfjärden omkring 1908. Här låg ett av stadens fyra klapphus. Troligen är klapphuset den byggnad som på bilden ligger längst ut i vattnet. Hit gick man för att skölja sin tvätt.

Två kvinnor gör sysslor inne i klapphuset. Kvinnan till vänster skrubbar rent på golvet och den andra kvinnan i bild fyller ett spann med vatten.

Interiörbild från klapphuset på Kattrumpan, det enda som i Sverige som fortfarande är bevarat. Under 1900-talet användes det mest för att tvätta stora och skrymmande textilier som till exempel trasmattor. Fotografi från 1965.

På Krusenstiernska gården fanns kor, grisar och höns. De gav gödsel till trädgårdsodlingarna, men också mjölk, kött och ägg. Det som inte behövdes för egen del kunde säljas på torget. Många liter mjölk har passerat brygghuset för att kärnas till smör eller ystas till ost. Det var arbetsuppgifter som utfördes ofta.

Slaktade gjorde man när man behövde, men så klart alltid till jul. Alla delar av djuret togs tillvara och användes. I brygghuset kokades och konserverades det kött som inte åts färskt. Tarmar tvättades och användes som fjälster vid korvstoppning. Blodet togs om hand och blev blodkorv och kanske palt.

Att safta och sylta hörde sommaren till. För att ha tillgång till grönsaker, frukt och bär under vintern krävdes att man konserverade sommarens skörd. Att rensa, skära, torka, lägga in, koka sylt och saft var ett arbete som pågick från att de första jordgubbarna mognade till de sista äpplena plockades.

Sysslorna i brygghuset sköttes främst av pigorna Lina och Hulda Nydell. De fick tillbringa många timmar här med händerna i vatten och ryggarna böjda över grytor och kärl. Hulda var bara nio år när hon började sin tjänst. Vid behov fick även drängen eller trädgårdsmästaren hjälpa till. Ibland kunde man hyra in extra arbetsfolk eller kanske leja bort tvätten till särskilda yrkestvätterskor. Herrskapet von Krusenstierna arbetade säkert själva en del i hushållet, men troligen gick en gräns vid brygghuset. Det var inte Hermina själv som utförde de riktigt tunga och smutsiga arbetsuppgifterna.

En trädgårdsbild med åtta personer på. Vissa sitter ner vid trädgårdsmöbler och andra står upp. I bakgrunden ser man Krusenstiernska gården.

Fotografi från 1910. Längst ut till vänster i bild sitter Hermina von Krusenstiernas syster Ebba. Bredvid henne syns Hulda Nilsson och Hulda Nydell. Hulda Nydell var den piga som kom till gården redan i nioårsåldern och som fick ärva hela fastigheten efter Herminas död 1915. Hulda Nilssons var sömmerska, men fungerade troligen också som piga. Nästa person på bilden är trädgårdsmästaren Oskar Lindquist. Till höger om Oskar står Hermina von Krusenstierna tillsammans med pigan Lina Nydell, som var Hulda Nydells äldre halvsyster. De båda kvinnorna längst till höger i bild är troligen tillfälligt anställd personal.

Fler sidor inom temapunkter i trädgården

A. Herminas hus

Välkommen in i Herminas värld! 

B. Porslinet

Det ostindiska arvet.

D. Drivbänken

Bänkgården – trädgårdens verkstad.

E. Blomsterlisterna

Blomsterprakt vid gången mot lusthuset.

F. Brunnen

Ett titthål ner i medeltiden.

G. Höstbergamott

Pergamutter och Bunkakänger – 1800-talets päronsorter.

H. Gräskvarteren

Trädgårdens ursprungliga gräsmattor.

I. Fruktspaljén

Spaljering gav prydnad och högklassig frukt.

Temapunkterna - översiktskarta

Klickbar karta för samtliga temapunkter i trädgården

Senast uppdaterad: 9 februari 2023
Publicerad: 31 oktober 2022