Blomsterprakt vid gången mot lusthuset

Närbild på blomma som heter Krusenstiernska. Den har ljust lila blad med en gul mitt.

Aurikeln ”Krusenstienska”

I den äldre form av trädgård som Krusenstiernska gården representerar samsades köksväxter, frukt, bär och blomster. De rektangulära kvarteren, där köksväxterna odlades i bäddar, kantades av rader med fruktträd och långa raka rabatter, så kallade lister, med bärbuskar eller blommor. Den som promenerade utmed de lummiga gångarna skulle kunna njuta av blomsterprakt, dofter och smaker.

Det Krusenstiernska lusthuset byggdes omkring år 1840 och kanske är blomsterlisterna som kantar gången fram mot huset lika gamla. Vi vet att de fanns då Hermina köpte gården 1874. Men vi känner inte till vilka blomster som prytt dem genom tiderna. När rabatterna restaurerades år 2019 var röda bondpioner, Paeonia x festiva 'Rubra Plena', och vita jungfrurosor, Rosa (Alba-gruppen) 'Alba Maxima', de enda blomsterväxter som fanns kvar. Båda är gamla sorter som kan bli mycket långlivade, så troligen har de stått här väldigt länge.

Vid restaureringen var målbilden att skapa blomsterlister som de kan ha sett ut under Herminas tid. Pioner och rosor planterades om. Listerna kompletterades sedan med blommande perenner i ett strikt symmetriskt mönster. Samtliga perenner som använts nämns i svenska trädgårdsböcker och har funnits i plantskolornas sortiment under 1800-talet. Eftersom en perenn kan finnas i många olika sorter har strävan också varit att använda dokumenterat gamla sorter.

Blomsterprakten inleds april med två olika sorters narcisser, 'Albus Plenus Odoratus' och 'Van Sion', båda med en odlingshistoria från 1600-talet i Sverige och vanliga under 1800-talet. Under försommaren blommar den rosalila trädgårdsnattviolen, Hesperis matronalis, och den brokiga borstnejlikan, Dianthus barbatus, vid sidan av bondpionerna och jungfrurosorna. Floret avslutas under högsommaren med två sorters höstflox, Phlox paniculata. Den vita 'Ingeborg från Nybro' kan följas tillbaka till 1930-talet och den rosa 'Morfar Albert' till 1920-talet. Mot sensommaren blommar den vita höstanemonen, Anemone x hybrida 'Honorine Jobert'. Sorten började säljas i Sverige 1871.

En blomma med många små blommor i klase. De är vita i färgen, med en lila mitt.

Höstfloxen 'Ingeborg från Nybro' har insamlats genom POM-uppropet. Den har växt i en trädgård i Nybro sedan 1930-talet.

En vit anemon med gul mitt.

Höstanemonen 'Honorine Jobert' har sålts i svenska plantskolor sedan 1871.

Blomsterlisterna kantas av trädgårdsaurikler, Primula x pubescens, av olika sorter. Auriklerna var populära under andra halvan av 1800-talet. De fanns i en mängd sorter med olika färger. Vid Krusenstiernska gården fanns en rosagul variant i början av 1900-talet. Tyvärr gick den ut sig och försvann. Men år 2010 fick Nationella genbanken in en aurikel som inte liknade någon annan. Det visade sig att den ursprungligen kom från Krusenstiernska gården och hade bevarats i tre generationer i flera privata trädgårdar i Kalmartrakten!

Blomsterlister längs gången mot gårdens lusthus.

Blomsterlisterna mot lusthuset.

Den återfunna aurikeln fick sortnamnet 'Krusenstiernska'. År 2017 planterades den in igen i trädgården, efter att i över hundra år bevarats i andra trädgårdar. Eftersom den ännu bara finns i några få exemplar, fick andra sorter användas vid restaureringen av blomsterlisterna. Den lilla ruggen med ”Krusenstiernska” står vid gången mellan trädgårdsmästarbostaden och lusthuset.

Fler sidor inom temapunkter i trädgården

A. Herminas hus

Välkommen in i Herminas värld! 

B. Porslinet

Det ostindiska arvet.

C. Brygghuset

Ett hus för hushållets grovgöra.

D. Drivbänken

Bänkgården – trädgårdens verkstad.

F. Brunnen

Ett titthål ner i medeltiden.

G. Höstbergamott

Pergamutter och Bunkakänger – 1800-talets päronsorter.

H. Gräskvarteren

Trädgårdens ursprungliga gräsmattor.

I. Fruktspaljén

Spaljering gav prydnad och högklassig frukt.

Temapunkterna - översiktskarta

Klickbar karta för samtliga temapunkter i trädgården

Senast uppdaterad: 9 februari 2023
Publicerad: 31 oktober 2022