Har du någonsin funderat över vem som ordnar så att det kommer vatten ur kranen hemma? Eller möjliggör utbildning för barn och vuxna här i Kalmar? Svaret är: kommunen.
Kommunens huvuduppgift är att erbjuda olika tjänster till sina invånare och se till att viktiga samhällsfunktioner sköts. En kommun har stor frihet i sitt agerande eftersom den enligt svensk lag får ta egna beslut lokalt. Dessa beslut tas i kommunfullmäktige.
Där röstar folkvalda politiker igenom förslag och lyfter frågor som berör närområdet. Man kan se kommunfullmäktige som en liten lokal riksdag. I kommunen finns även nämnder. En nämnd är som en arbetsgrupp med politiker som ansvarar för ett särskilt område. De som sitter i nämnden utses av kommunfullmäktige. Vilka nämnder som finns varierar mellan kommuner utifrån lokala behov och beslut.
Det mesta som berör invånarna och deras vardag tas beslut om i kommunfullmäktige. Varje nämnd har en förvaltning. Förvaltningarna verkställer de politiska beslut som tagits och sköter de projekt som ska drivas i kommunen. Du kan ofta höra på namnet vad förvaltningen sysslar med. Utbildningsförvaltningen jobbar till exempel med just utbildning. Det finns även kommunala bolag som utför kommunens uppdrag. Hyresvärden Kalmarhem är ett sådant exempel.
Kommunen gör alltså en mängd olika saker och har stor frihet i hur dessa sköts och anpassas efter lokala behov. Men det finns saker en kommun inte får göra. Det inte tillåtet att stifta egna lagar i kommunfullmäktige. De kommunala bolagen får inte ta ut mer i avgift än vad som behövs för att driva verksamheten. Sedan finns det även saker som en kommun måste göra. Exempelvis erbjuda skola, socialtjänst och äldreomsorg.
Ibland kan det vara svårt att skilja kommunens uppgifter åt från regionens. Särskilt eftersom de ibland förekommer samarbeten mellan de båda. Precis som kommunen är Region Kalmar skattefinansierad och ansvarar bland annat över kultur, hälso- och sjukvård, kollektivtrafik och regionens utveckling.
Kalmar kommun har sju olika förvaltningar
Kalmar kommun har fyra kommunalråd och två oppositionsråd
Kommunens "riksdag" är det högsta beslutande organet i kommunen
Kommunstyrelsen bereder ärenden till fullmäktige
Kommunens revisorer är utsedda av fullmäktige med uppdrag att granska
Vi samverkar med andra organisationer inom specifika områden