FN:s barnkonvention blev svensk lag den 1 januari 2020. Sverige antog barnkonventionen 1990, året efter att den antogs av FN 1989 och den är ett bindande internationellt avtal. Grundprincipen är att alla barn har egna rättigheter och att barnet är en egen individ.
Kalmar kommun har inventerat sitt barnrättsarbete i en utredning och ställt samman en plan med åtgärder och implementering för hur vi ska arbeta med barnrättsfrågor i kommunen. I utredningen finns en rad åtgärder som rör följande områden:
Sedan 2020 sammanställs årligen ett barnbokslut. Syftet är att belysa hur levnadsvillkoren för barn och unga i kommunen ser ut, utifrån barnkonventionens artiklar om barnets rättigheter. Det syftar också till att undersöka hur kommunens förvaltningar arbetar för att tillgodose artiklarna i barnkonventionen, att öka uppmärksamheten på att barnkonventionen sedan den 1 januari 2020 är inkorporerad i svensk lag samt att öka statusen på barnrättsfrågor.
I barnbokslutet redovisas också statistik från enkäten LUPP – Lokal uppföljning av ungdomspolitiken, SCB, Barnombudsmannen och SEKOM (socioekonomisk analys).
Kalmar kommuns barnbokslut Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Kalmar kommuns barnbokslut - Unga med funktionsnedsättning Pdf, 1.2 MB.
Varje år i samband med UNICEF:s internationella barndag i november arrangeras en ljusmanifestation på Stortorget för att uppmärksamma barns rättigheter.
Inför manifestationen samtalar förskolorna om barnkonventionen i samband med att förskolebarnen skapar ljuslyktorna.
Kalmar kommuns pedagogiskanätverk står bakom arrangemanget.
Vi vill veta var du tycker! Ungdomsrådet är ett viktigt forum för att hämta in ungdomars synpunkter i olika frågor. Öppet för alla unga mellan 13 – 25 år. Ungdomsrådet stöttas av kommunens ungdomsombud som jobbar med demokrati, påverkan och inflytande för barn och unga.
I Södermöre kommundel arrangeras varje år under demokrativeckan en barnpanel på olika skolor för att fånga upp barnens åsikter och utvecklingsförslag.
Ungdomsombud
Handläggare social hållbarhet
Östra Sjögatan 18
392 31 Kalmar
Information och rådgivning om alkohol, narkotika, droger och tobak för föräldrar, barn och ungdomar, krogar, mödrav
Kalmar ska vara en jämställd kommun där vi oavsett kön har lika rättigheter, möjligheter och skyldigheter.
Alla i Kalmar ska kunna leva sina liv utan att behöva dölja sin sexuella läggning, könsidentitet eller könsuttryck.
För att säkra framtida arbetskraftsbehov, tillväxt och välfärd krävs ett framgångsrikt integrationsarbete.
Kalmar ska vara en tillgänglig stad för alla, oavsett funktionsnedsättning.
Kalmar kommuns ansvar för att arbeta med information, delaktighet samt språk och kultur.
Att må bra ökar möjligheterna till ett aktivt liv och är viktigt för folkhälsan.
Vi arbetar med en rad insatser för att öka tryggheten och minska antalet brott i kommunen.
Folkhälsoarbetet ska bidra till att skillnaderna i hälsa och välbefinnande mellan olika grupper ska minska.