Det är fullt möjligt men det kräver en omfattande omställning av hela samhället och det kräver nya tankar, attityder och handlingar från var och en av oss.
Kalmar kommunkoncern och Kalmar som geografiskt område gör ett bra jobb och har så gjort under en längre tid. Till exempel kommer 58 % av vår energianvändning från förnybara källor, våra växtgasutsläpp har minskat från 7,9 ton till 3,6 ton per person och år, vi gör klimatanalyser vid större investeringar och 41 % av kommunens skuldprotfölj består av gröna lån. Vi kommer högt i rankingar när det gäller FN:s globala mål och i jämförelse med riket men vi behöver göra mer, tillsammans med fler och snabbare!
Det innebär att vi behöver både arbeta vidare inom våra ordinarie uppdrag och verksamheter, ”varje år lite bättre” och etablera nya former för innovation och snabbare utveckling – både inom kommunkoncernen och tillsamman med andra aktörer. Inom kommunkoncernen har vi etablerat ett antal s.k. ”Innovationsteam” kopplade till de olika utmaningar som en omställning till ett klimatneutralt samhälle innebär.
För att kunna göra utmaningen greppbar och för att kunna arbeta strategiskt har Kalmar kommun identifierat fyra olika temagrupper:
Temagrupperna består av förvaltningar, enheter och kommunala bolag tillsammans med Linnéuniversitetet.
En viktig del i arbetet att veta hur vi ligger till och för att veta hur de åtgärder vi vidtar ger resultat använder vi bland annat den framtagna koldioxidbudgeten. Kalmar kommuns koldioxidbudget visar hur stor volym koldioxid vi har kvar att släppa ut om vi vill begränsa jordens temperaturökning till en viss nivå. Den visar också hur stora utsläppsminskningar som behöver göras för att i framtiden Kalmar kommun i framtiden inte ha någon negativ effekt på klimatet. Slutligen visar koldioxidbudgeten olika scenarion för hur vi kan hålla budgeten och hur snabbt den kan ta slut om vi inte minskar utsläppstakten.
Vi pratar inte bara om ett liv inom planetens gränser, vi pratar faktiskt om ett gott liv. Det är fullt möjligt men det kräver en omfattande omställning av hela samhället och det kräver nya tankar, attityder och handlingar från var och en av oss. Kanske är det just du som kan inspirera fler? Vänner, familj, grannar och arbetskamrater?
Det går att fundera på om det är möjligt att leva ett gott liv inom planetens gränser. Svaret är: Ja, det är det men det är ganska svårt som vårt samhälle ser ut idag! Att leva hållbart innebär inte att man måste ge upp allt som gör livet värt att leva. Tvärtom, det handlar om att hitta en balans mellan våra behov och planetens hälsa.
Tänk om vi genom att minska vår klimatpåverkan och vår resursanvändning faktiskt kan öka vår livskvalitet!. Genom att välja hållbara alternativ kan vi minska stressen och öka vår hälsa och trivsel. Genom att ta hand om vår planet kan vi se till att även framtida generationer har möjlighet att njuta av allt det vackra och underbara som vår jord har att erbjuda.
Så istället för att se på hållbarhet som en börda, låt oss se det som en möjlighet att skapa ett bättre och mer meningsfullt liv för oss själva och våra medmänniskor.
Det finns en rad verktyg du kan använda för att beräkna ditt hushålls klimatavtryck. En av de viktigaste delarna att funder kring är konsumtion, framförallt flygresor, kläder och elektronik. På till exempel Konsumtionskompassen kan du se och testa olika utfall av olika val. Tanken är att du ska kunna hitta alternativ så att ett gott liv blir ett gott liv för dig, planeten och kommande generationer.
Länk Konsumtionskompassen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till ett grönare Kalmar Öppnas i nytt fönster.
Länk till Kalmars koldioxidbudget Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Visa att ni som företag har ambition att vara med och bidra till det lokala arbetet.
Företagen som signerat för ett klimatneutralt Kalmar och till stöd i det fortsatta arbetet